01-05-2021

U Crnu Goru stiglo 200 hiljada doza Sinofarm vakcine

U Crnu Goru jutros je stigao kontigent od preko 200 hiljada doza Sinofarm vakcina, čime su se stekli uslovi za započinjanje masovne vakcinacije, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

U Crnu Goru stiglo 200 hiljada doza Sinofarm vakcine | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Isporuku vakcina, koje su kupljene od Kine zahvaljujući bilateralnim pregovorima, na podgoričkom aerodromu dočekali su Borovinić Bojović i kineski ambasador Liu Đin.

Borovinić Bojović je kazala da je u Crnu Goru stigao do sada najveći kontingent vakcina i zahvalila se Kini na izuzetnoj saradnji i tradicionalno dobrim odnosima, koji su rezultirali tako velikom isporukom.

„Na crnogorski aerodrom upravo je stiglo 201.200 Sinofarm vakcina, čime su se stekli uslovi za započinjanje masovne vakcinacije“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je pozvala građane da se odazovu na vakcinaciju i da je vakcina bezbjedna, efikasna i kvalitetna.

Borovinić Bojović se u ime Vlade zahvalila kineskom ambasadoru, građanima, Vladi i premijeru Kine, što su omogućili započinjanje masovne vakcinacije u Crnoj Gori u važnom trenutku.

„Ovaj događaj još jedna je potvrda tradicionalno dobrih, prijateljskih i iskrenih odnosa između država Kine i Crne Gore“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora u prethodnom periodu od Kine dobila donaciju od 30 hiljada vakcina, koje su, kako je istakla, takođe bile od velikog značaja.

Borovinić Bojović je naglasila da je poštovanje, epidemioloških mjera, preduslov kvalitetne i dobre vakcinacije i da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme.

Ona je zamolila građane da ispoštuju taj period i posebno obrate pažnju na epidemiološke mjere u vulnerabilnom, osjetljivom periodu vakcinacije.

Ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Đin kazao je kako je saradnja dvije države tokom perioda pandemije pokazala tradicionalnu naklonjenost Kine crnogorskom narodu i pohvalio napore zdravstvenih radnika u borbi protiv COVID19.

„Vjerujem da će kineska vakcina pomoći Crnoj Gori da što prije pobijedi u borbi protiv pandemije i da što prije zajedno otvorimo novo poglavlje svog života i rada“, poručio je Liu.

On je rekao da su današnja vakcina, koju je kupila crnogorska strana i one vakcina koje je Kina donirala prije dva mjeseca, nosile sa sobom duboko prijateljstvo kineskog naroda prema narodu Crne Gore.

„Pokazale su tradicionalne prijateljske odnose naše dvije države i ispunile obećanje Kine da će kineska vakcina postati globalni javni proizvod“, istakao je Liu.

On je pozvao međunarodne partnere na zajedništvo i sradnju, koja je, kako je kazao, ključna u borbi protiv pandemije.

„Istovremeno dolazi i turistička sezona koja je veoma važna za ekonomski oporavak Crne Gore. Nadamo se da će današnja vakcina biti od velike koristi i apelujemo i na druge međunarodne strane da pruže pomoć Crnoj Gori“, naveo je Liu.

Međunarodna zajednica, kako je istakao, dijeli zajedničku budućnost.

"Bez međunarodne saradnje nećemo pobijediti u borbi protiv pandemije“, poručio je kineski ambasador.