17-08-2023

U Domu starih Grabovac 224 korisnika, uskoro otvaranje Dnevnog centra u Škaljarima

U ovoj ustanovi i dalje je aktuelan problem deficita medicinskog kadra.

U Domu starih Grabovac 224 korisnika, uskoro otvaranje Dnevnog centra u Škaljarima | Radio Televizija Budva

Foto: Facebook stranica J.U Dom starih "Grabovac" Risan

Na odjeljenima palijative, demencije, gerijatrije i psihogerijatrije Doma starih “Grabovac” u Risnu trenutno boravi 224 korisnika, kazala menadžerka sistema kvaliteta, mr Anđela Rašković.

Kako navodi, u ovoj ustanovi i dalje je aktuelan problem deficita medicinskog kadra.

"Razlog za to je što naše medicinsko osoblje prima znatno manje zarade u odnosu na zaposlene u zdravstvenim ustanovama. Mi smo i dalje ustanova socijalnog karaktera i to je razlog što je naše osoblje znatno manje plaćeno u odnosu na njihove kolege u drugim ustanovama. Nadamo se da ćemo uz pomoć Sindikata uspjeti da riješimo taj problem, a u toku je i proces koji za cilj ima integraciju Doma starih Grabovac u javni zdravstveni sistem Crne Gore, što je veoma značajano i dosta koraka je već završeno u tom procesu, ali postupak nije završen”, kaže Rašković.

Ona podsjeća da još uvijek nisu počeli radovi na rekonstrukciji H paviljona iako je Dom starih sve stanare iz tog objekta na vrijeme izmjestio.

"Još 1. marta ove godine izmjestili smo stanare tog paviljona na naša ostala odjeljenja dok je manji broj korisnika smješten u domovima satrih u Nikšiću i Podgorici. U decembru prošle godine je izabran izvođač radova firma Ramel doo iz Nikšića. Od aprila nemamo odgovor resornog Ministarstva koji je razlog odlaganja radova, a tender za radove je raspisalo Ministarstvo kapitalnih investicija”, navodi Rašković.

Pojašnjava da se u ustanovi pružaju usluge koje se tiču medicinske brige i njege, kao i psiho-socijalne podrške, dok Služba za vaninstitucijalnu brigu i njegu pruža usluge geronto programa koje podrazumijevaju pomoć u kući, dnevni boravak za demenciju, prihvatilište i sklonište za beskućnike i usluge Dnevnog boravka u Kotoru čije se otvaranje uskoro očekuje.

"Prostorije koje nam je Opština Kotor ustupila za dnevni boravak u Škaljarima su adaptirane, završen je i proces licenciranja, a sada čekamo “zeleno svijetlo” resornog Ministarstva, tako da se nadamo da će ubrzo i samo otvaranje biti realizovano.
Takođe, sprovodimo sistem kvaliteta ISO 9 001 koji se u Grabovcu implementira od 2013. godine. Riječ je o sistemu kvaliteta poslovanja i sprovodi se u svim službama. Zatim HACCP standard koji se odnosi na sistem bezbjednosti hrane i implementira se u kuhinji, a u toku je priprema standarda DIN EN 15224 koji se odnosi isključivo na visok kvalitet medicinske usloge. Očekujemo početak implementacije i bićemo jedina ustanova u Crnoj Gori koja ga implementira”, zaključila je Rašković.

(Radio Kotor)