22-09-2022

U hotelu „Splendid“ počela Konferencija Američko-jadranske povelje

Konferencija Američko-jadranske povelje (A5), u formatu načelnika generalštabova zemalja članica počela je jutros u 9 sati u hotelu "Splendid" u Bečićima.


Foto: Arhiva


Iz Ministarstva odbrane podsjetili su da Crna Gora ove godine predsjedava A5, čije su članice, pored Crne Gore, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države, dok su zemlje posmatrači Srbija, Slovenija i Kosovo.

"Tema konferencije u Budvi su bezbjednosni izazovi u regionu Zapadnog Balkana i razvoj zajedničkih sposobnosti oružanih snaga zemalja članica A5 da odgovore tim izazovima. Među brojnim gostima biće i dva izuzetno visoko rangirana oficira unutar Alijanse. To su predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, holandski admiral Rob Bauer, savjetnik za vojna pitanja generalnog sekretara Alijanse, Jensa Stoltenberga, što je najviša vojna pozicija unutar Alijanse. Takođe, konferenciji prisustvuje i američki general Kristofer Kavoli, vrhovni komandant savezničkih (SACEUR), ali i američkih snaga za Evropu (USEUCOM), koji pokriva i funkciju vrhovnog komandanta jedne od dvije NATO komande, one za operacije (Allied Command Operations-ACO), sa sjedištem u belgijskom gradu Monsu. General Kavoli će u Budvi boraviti u svojstvu komandanta američkih snaga za Evropu, čije je sjedište u njemačkom gradu Štutgartu", naveli su iz Ministarstva odbrane.