22-07-2020

U Hrvatskoj više od 600.000 turista

U Hrvatskoj trenutno boravi više od 600.000 turista; neke županije imaju i 60-odstotnu popunjenost u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok bi do kraja godine rezultat mogao dostići 40 odsto lanjskog, rekao je u ponedjeljak ministar turizma Gari Cappelli.

U Hrvatskoj više od 600.000 turista | Radio Televizija Budva

Danas imamo skoro 600.000 turista, većinom stranaca, a domaćih je oko 90 hiljada. Hrvatska je sigurna destinacija bez obzira na sve što se događa – kazao je Cappelli nakon sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Grčka, uporedio je, na današnji dan ima samo sedam odsto prometa u odnosu na lani.

S druge strane, Hrvatska u julu ima preko 50 odsto prometa u odnosu na prošlu godinu, a na nivou dosadašnjeg dijela godine više od 30 odsto, prenosi SEEbiz.

Istaknuo je da se u nekim županijama, kao što su Istarska i Primorsko-goranska, ostvaruje više od 60 odsto dolazaka u odnosu na lani. Po njemu, turistički djelatnici dobro su se pripremili i za epidemiološke uslove u kojima rade.

Trenutno, kako je rekao, posluje 75 odsto raspoloživog nautičkog čartera, dok će u osmom mjesecu svi raditi stopostotnim kapacitetom.

Cappelli se zalaže za rigoroznije epidemiološke mjere kako bi se došlo do onih rezultata kakve očekujemo sa smanjenim brojem zaraženih, odnosno kako bismo dokazali da smo i dalje sigurna destinacija.

Naglasio je da pad broja domaćih turista iznosi samo 13 odsto, kao i da većina kontinentalnih destinacija ima posjećenost veću od 60 odsto u odnosu na lani, a OPG-ovi na kontinentu rade i bolje nego lani.

Naveo je da su cijene turističkih usluga snižene u nizu destinacija, u prosjeku od 10 do 30 odsto.

– Tvrdio sam da će prva dobra reakcija ekonomije biti u turizmu, a to se i događa – rekao je ministar, dodavši da ove godine na Jadranu radi minimum sezonaca koji dolaze van Hrvatske, odnosno da je povučena domaća radna snaga.

Na sjednici Turističkog vijeća odobrena su i dodatna finansijska sredstva za potrebe kriznog komuniciranja. Biće usmjerena na kontinuirano praćenje tržišne situacije, radi brzog i pravovremenog obavještavanje ciljnih javnosti o svim novonastalim promjenama u segmentu putovanja s naglaskom na Hrvatsku kao sigurnu i dostupnu turističku destinaciju.

– Danas smo osigurali dodatna finansijska sredstva namijenjena kriznim komunikacijskim aktivnostima na inostranim tržištima. Kvalitetna promocija, te plasman ciljanih poruka izuzetno su važni u ovim tržišnim okolnostima kada se mnoge zemlje vrlo intenzivno bore za svakog gosta. Ova finansijska sredstva, u iznosu od milion kuna, između ostalog, usmjerićemo u pojačano praćenje cjelokupne situacije s naglaskom na komuniciranje tačnih informacija o epidemiološkoj situaciji u zemlji – kazao je direktor Glavnog odsijeka HTZ-a Kristjan Staničić.

Staničić je kazao i da je od petka do nedjelje u Hrvatskoj realizovano gotovo 300 hiljada dolazaka i 1,8 miliona turističkih noćenja.

Članovi Turističkog vijeća raspravljali su i o stanju na tržištima i tokom sezone te je naglašeno kako je u Hrvatskoj u dosadašnjem dijelu jula, odnosno od 1. do 19. jula , ostvareno oko 1,4 miliona dolazaka što je 53 odsto lanjskog rezultata ostvarenog u istom lanjskom razdoblju te 9,6 miliona noćenja što je 56 odsto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju.