07-02-2023

U Italiji svakog dana nestane 35 maloljetnika

Najnoviji izvještaj Vladinog komesarijata za nestala lica u Italiji pokazuje da je u prvih šest mjeseci 2022. godine u toj zemlji nestajalo 35 maljoletnika svakog dana. O dramatičnoj situaciji svjedoči i broj od 9.599 osoba svih doba koje su nestale za šest mjeseci, prosječno 53 dnevno. Radi se prije svega o osobama muškog pola, njih 74 odsto. Gotovo polovina nestalih je pronađena, dok se o njih 52 odsto ne zna ništa.


Ilustracija, Foto: Pixabay

U većini slučajeva nestanaka djece radi se o dobrovoljnom udaljavanju. U 82 odsto riječ je o osobama sa kognitivnim deficitom, koje su žrtve otmice ili su oduzete od jednog roditelja.

Od januara do juna prošle godine nestalo je 6.312 maloljetnika, dvije trećine od ukupnog broja nestalih lica. Sedamdeset odsto su maloljetni migranti bez pratnje, a preostalih 30 odsto su državljani Italije.

I dok se pronađe 70 odsto Italijana, kada je riječ o nestalim maloljetnim strancima, uđe se u trag u svega 30 odsto slučajeva.

Kada su u pitanju italijanski maloljetnici, oni nestaju zbog svađa sa roditeljima, problema sa drogom, ponižavanja preko društvenih mreža, upoznavanja preko interneta i slično.

Ne tako rijetko oni su žrtve sukoba roditelja koji preko njih rješavaju nesuglasice. Odvodeći ih od jednog od supružnika, gubi im se svaki trag.

Eliza Poka Taska, portparol Udruženja "Nestala Penelope" kaže da najveći broj maloljetnika bježi od rata, u ovom trenutku iz Ukrajine i da nestaju, jer ih otimaju kako bi poslužili za prostituciju, pedofiliju, pornografiju, trgovinu organima i rada na crno.

Dešava se i da roditelj koji nije italijanske nacionalnosti, jednostavno oduzme dijete od drugog roditelja i pobjegne sa njim u zemlju u kojoj su rođeni. Na taj način je iz Italije odvedeno 400 djece, a na nivou Evropske unije oko 1.800.

Andrea Kantadori iz Komesarijata za nestala lica koji se sve više služi i modernim tehnologijama u potragama, izjavio je da se u mrtvačnicama nalazi veliki broj neidentifikovanih maloljetnika. Zvanično se radi o 973 neidentifikovane osobe, a po podacima časopisa Zatvorske policije, taj broj je 2.000.

Komesarijat za nestala lica sarađuje sa policijom, lokalnim udruženjima, vatrogascima i volonterima.

Iz svih tih razloga potrebno je da postoji koordinacija i saradnja na evropskom nivou koja će pomoći u zajedničkoj potrazi ove djece. Policija preporučuje da se roditelji i rodbina momentalno obrate policiji, jer su prvi momenti nakon nestanka djeteta odlučujući.

U Italiji se poziva broj 112 ili na evropskom nivou aktivan 116000 koji je uveden zahvaljujući protokolu Ministarstva unutrašnjih poslova i "plavog telefona" kao i policijske aplikacije YouPol.

Od prvog januara 2022. do 30. aprila, na broj 116000 mogao se prijaviti nestanak maloljetnika. Za taj period bilo ih je 29, od toga osam usljed rata, a dva zbog migracija kroz Italiju.

U Evropi, od decembra 2018. postoji direktiva koja nalaže svim zemljama članicama Unije da usvoje efikasan sistem javnog alarma.

U Italiji postoji tzv. It-alert (it-alert.it/it/) koji je novi sistem javnog alarma za direktno informisanje građana.

Postoje i sistemi SOS alerta privatnih kompanija poput Gugl mapa. U Evropskoj uniji postoji Amber alert (amberalert.eu) koji još nije aktivan u Italiji.

(RTS)