12-05-2022

U JPMD revnosne pripreme za sezonu, očekuju da će Luka Budva biti vraćena građanima

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) revnosno se priprema za turističku sezonu koja je na pragu, kazao je predsjednik Upravnog odbora tog preduzeća Blažo Rađenović. On očekuje i da će Luka Budva uskoro biti vraćena na upravljanje gradu.

U JPMD revnosne pripreme za sezonu, očekuju da će Luka Budva biti vraćena građanima | Radio Televizija Budva

Foto: Lazar Gregović

Takođe očekuje i da će novoformirana Vlada imati drugačiji odnos prema primorju i Budvi od prethodnih.

"Unazad 20 godina, ako ne uzmemo u reper ovu poslednju, imali smo jedan odnos koji nije na nivou kakav bi trebao da bude prema Budvi, koja donosi preko 50% ukupnih prihoda državi kada je u pitanju turizam. Već se to pokazalo kroz primjer Luke Budva, imali smo zadnju godinu kada je Vlada stavila van snage zaključak kojim se davalo na Duckley-u na upravljanje nešto što pripada svim građanima Budve i Crne Gore. To se nije relizovalo iz razloga što je Privredni sud uveo privremenu mjeru i time blokirao ovaj proces. Očekujemo da će nova Vlada u najkraćem roku to ispraviti", kazao je Rađenović i podsjetio je da je Morsko dobro zbog nepostupanja ranije podnijelo i krivične prijave protiv vinovnika tih zloupotreba.


Rađenović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

On je istakao da je Morsko dobro uradilo ili radi sanacije staza, ograda, prilaza kupalištima i niz redovnih aktivnosti koje se sprovode kroz Plan investicija, kao i kapitalne investicije koje se privode kraju.

"Imamo radove na šetalištu u Pržnu, koje privodimo kraju kroz nekih 10 do 15 dana i to će biti završeno. Imamo situaciju da ponegdje i probijamo rokove iz već poznatih okolnosti koje se tiču i tenderske dokumentacije i nekih nepredviđenih vremenskih prilika koje su bile zimus. Sve ono što radimo radimo da što prije i u što kraćem roku odgovorimo na sve potrebe naših zakupaca, naših sugrađana, ali naravno ono što je najbitnije je da svi turisti koji dođu u opštinu Budva i Crnu Goru budu zadovoljni slikom koju će vidjeti kada su u pitanju kupališta, mora, akvatorijum i sve ono što je zona morskog dobra", kazao je predsjednik Upravnog odbora JPMD.

Očekuje bolju turističku sezonu, uprkos inflaciji i ratu.

"Sve ukazuje na to da ćemo ipak nadomjestiti ukrajinsko i rusko tržište sa nekim drugim tržištima, gdje ćemo na način bolje komunikacije i pristsupačnosti državi Crnoj Gori nadomjestiti sve one prihode koji su planirani sa ovih tržišta", optimističan je Rađenović.

Kako je naglasio, Morsko dobro preuzima sve da odgovori izazovima koji su pred njima. Građanima su na usluzi 24 časa, i u slučaju bilo kakve potrebe spremni su da reaguju u kriznim situacijama. Novost je i da su se zakupcima obratili sa cirkularnim pismom u kojem traže da se odnos prema posjetiocima i turistima mora podići na veći nivo, te da se neće tolerisati postupci koji su se ranijih godina tolerisali.


M.S.