03-10-2018

U Las Vegasu otvoren prvi muzej marihuane

"Grad grijeha", kako mnogi zovu Las Vegas, postao je još grešniji nakon otvaranja prvog interaktivnog muzeja koji je potpuno posvećen kanabisu, a ova ustanova zvanično je otvorena 20. septembra u saveznoj američkoj državi Nevada.

U Las Vegasu otvoren prvi muzej marihuane | Radio Televizija Budva

Kako piše Independent, najveća atrakcija ovog muzeja je najveći bong na svijetu, koji je dug skoro 7,5 metara i koji je potpuno upotrebljiv.

Takođe, još jedan zanimljiv eksponat u ovom muzeju jesu i lažni svežnji sirove marihuane, kroz koje je osnivač navedene institucije J. J. Walker nastojao destigmatizirati njenu upotrebu.

Svaka prostorija priča svoju priču o biljci kanabisa, a posebno je interesantna ona u kojoj se posjetioci mogu upoznati s načinima uzgoja i žetve ove ilegalne biljke u većem dijelu svijeta.

Muzej je otvoren 15 mjeseci nakon što se u Nevadi legalizovala marihuana za rekreativnu upotrebu, što je dovelo do obaranja rekorda kada je u pitanju stepen njene prodaje u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Međutim, konzumacija marihuane i dalje je zabranjena u javnosti tako da će muzejski posjetioci morati sačekati povratak kući kako bi uživali marihuanu.

Zanimljivo je i to da je devet država u SAD-u, među kojima se ističu Oregon, Aljaska, Maine i Colorado, legalizovali kanabis i proizvode od ove biljke.