24-03-2022

U ljudskoj krvi pronađena mikroplastika

Naučnici s jednog holandskog univerziteta analizirali su uzorke krvi kod 22 odrasle osobe, a kod njih 17 pronašli su čestice mikroplastike.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Rezultati pokazuju da čestice mogu da putuju po tijelu i ulaze u organe, dok koliko i u kojoj mjeri utiču na zdravlje još uvijek nije poznato.

Ono zbog čega su istraživači zabrinuti jeste činjenica da mikroplastika uzrokuje oštećenje ljudskih ćelija, a poznato je da čestice zagađenja vazduha ulaze u tijelo i uzrokuju milione prijevremenih smrtnih slučajeva.

“Naša studija je prvi pokazatelj da imamo polimerne čestice u krvi, što je revolucionarni rezultat”, rekao je profesor Dick Vethaak, ekotoksikolog na Vrije Univerzitetu, dodajući da moraju proširiti istraživanje i povećati broj uzoraka.

Ekotoksikolog ističe da je normalno biti zabrinut, ali podvlači činjenicu da bebe koje piju mlijeko iz flašice gutaju milione mikroplastičnih čestica dnevno koje se trajno mogu zadržati u organizmu u ući u neke organe.

Nedavno istraživanje je pokazalo da se mikroplastika može zakačiti za vanjske membrane crvenih krvnih zrnaca i ograničiti njihovu sposobnost transporta kiseonika. Čestice su pronađene i kod trudnica, a kod trudnih pacova brzo prolaze kroz pluća u srce, mozak i druge organe fetusa.

Izvor: Klix.ba