08-08-2018

U Ministarstvu zadovoljni rezultatima prvog upisnog roka

U Ministarstvu prosvjete zadovoljni su rezultatima ovogodišnjeg prvog upisnog roka, odnosno interesovanjem za srednje stručne škole.

U Ministarstvu zadovoljni rezultatima prvog upisnog roka | Radio Televizija Budva

“Kada sumiramo sve podatke prvog upisnog roka koji se tiču trećeg stepena, imamo podatak da se samo u prvom upisnom roku za programe trećeg stepena prijavilo 60 odsto više učenika u odnosu na prošlu godinu, a očekujemo da nakon predstojećeg upisnog roka, taj broj bude skoro udvostručen u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je za Pobjedu ministar prosvjete Damir Šehović.

On je kazao da za srednje stručne škole sada u velikom broju odlučuju i takozvane Luče.

“To je bilo posebno vidno kroz podatak da je u prvom upisnom roku Elektroškolu upisalo 14 dobitnika Luča diploma”, naveo je Šehović.

On je dodao je da je interesovanje za elektrotehniku obilježilo ovogodišnji upis.

“Učenici su prepoznali značaj digitalne tehnologije, pa je u Podgorici za nove programe - elektrotehničar računarskih sistema i mreža i elektrotehničar za razvoj web i mob aplikacija, konkurisalo oko 150 učenika i formirano pet odjeljenja. U oblasti elektrotehnike skoro u svim školama su u prvom roku popunjena sva upisna mjesta u programima u četvorogodišnjem trajanju”, rekao je Šehović.

Šehović je rekao da su ove godine i programi iz oblasti građevine i saobraćaja bili u fokusu učenika.

Tako su, na primjer, u Pomorskoj školi u Kotoru popunjena sva upisna mjesta u prvom upisnom roku.

“Sva upisna mjesta popunjena su i u Medicinskoj i Ekonomskoj školi u Podgorici. Da se mijenja svijest mladih kada je vezivanje isključivo za administraciju, potvrđuje i činjenica da je interesovanje učenika za programe iz ekonomije i prava manje nego prethodne godine”, poručio je Šehović.

Programi iz oblasti usluga su, dodao je Šehović, izazvali povećano interesovanje.

“Nijesmo imali problema sa upisom na programe poput kuvara ili konobara. Kuriozitet je tako da smo u Budvi zabilježili značajan iskorak u interesovanju za program kuvar, ako znamo da prethodnih godina interesovanje u Budvi za ovaj program faktički nije postojalo”, zaključio je Šehović.

U srednje škole u junskom roku upisano je 6,5 hiljada učenika. Kada je riječ o naknadnom upisnom roku koji će se obaviti od 15. do 17. avgusta, ukupan broj upisnih mjesta za učenike srednjih škola je 2,72 hiljade.