30-05-2023

U MZ Markovići izabrano novo rukovodstvo, Sinđić: Vodovod i kanalizacija glavni problemi ove mjesne zajednice

Nedavno je na Zboru MZ Markovići odabrano novo rukovodstvo, a na čelu ove mjesne zajednice je izabrana po prvi put žena, Dejana Sinđić. Ona je govorila o akcijama ali i problemima sa kojima se ova mjesna zajednica svakodnevno suočava.


Foto: Arhiva

Kako je istala Sinđić u emisiji Jutrom iz Budve po prvi put je izabrana žena i neko ko nije starosjedilac. Ona je istakla i da su mještani organizovali samoinicijativno akcije čišćenja naselja.

Tri akcije za mjesec dana

"Prošli vikend je bila treća akcija u mjesec dana. Poslednja akcija je bila čišćenje deponije pored kontejnera u Donjim Markovićima, gdje nam je Komunalna služba izašla u susret. To je deponija koja je deset godina puna kabastog materijala i šuta i mi smo kao mještani učestvovali u akciji i sve očistili. Zemlju su nam komšije iz Donjih Markovića ustupile, da ne bi više moglo da se baca smeće na tom mjestu.


Foto: Printscreen

Na pitanje kako su došli na ideju da se samoinicijativno organizuju, Sinđić je kazala sljedeće.

"Gdje god smo se javljali za pomoć, odgovor je bio da treba preko mjesne zajednice, nama je trebalo rukovodstvo MZ da bismo mogli nešto da odradimo i da nam određene institucije pomognu. Našli smo se na jednom mjestu u naselju i dogovorili da probamo akciju i tako su krenule akcije koje su se ustalile, jer imamo dosta problema. To su akcije koje možemo i sami, a za neke nam treba pomoć Opštine Budva i pomoć javnih preduzeća. Ove sve do sada smo samostalno odradili", istakla je ona.

Izabrani novi članovi Savjeta MZ

"Savjet MZ sačinjava devet, a nekada je sačinjavao 11 članova. U Savjet MZ Markovići ušli su Branko Radulović, Dragoljub Bigović, Nikola Minić, Igor Radulović, Sanja Bigović, Jovan Radulović, Žarko Dačić, Sanja Mitrović i ja. Nadzorni odbor čine tri člana, a oni su iznad Savjeta MZ i oni naš rad nadgledaju. A to su Jovica Marković, Krsto Radulović i Sandra Matson", istakla je Sinđić.

Vodovod i kanalizacija glavni problemi ove mjesne zajednice

"Iskreno da kažem do sada se ništa nije riješilo, a to je naš glavni problem. Nismo spojeni na glavni gradski vodovod, a voda koju koristimo je samo za tehničku upotrebu, ona uopšte nije za piće. Mi moramo da kupujemo vodu iz marketa, biohemijski je neispravna unazad već nekolike godine, a uredno se plaćaju računi. Takođe, veliki je problem što je kapacitet našeg lokalnog izvorišta Piratac ljet slab i zbog nelegalnih priključaka i devastacije zemljišta samim tim imamo prestanak vode i do deset dana. Čak nemamo ni tehničku vodu. Planiramo sastanak sa nadležnima u Vodovodu i da se isključe svi ti nelegalni priključci da bismo imali ljeti vodu. Imamo i to komunalno uređenje. Sa Komunalnim preduzećem moram zaista da pohvalim saradnju, nadam se da će tako i da ostane. Mi smo stavili kamere i tablu da je zabranjeno bacanje kabastog otpada, taj građavinski materijal dovoze iz Budve, to nije iz našeg naselja i tako nam ulaz u naselje izgleda kao deponija. Sa njima ćemo da ogradimo mjesto gdje će moći da se baca taj kabasti otpad i oni stvarno dolaze kada smo mi na redu, utorkom i petkom ali ljudi bacaju non stop", kazala je ona.

Kako je istakla Sinđić, trebalo bi da počne kažnjavanje za samo bacanje otpada, jer su postavljene i kamere, a Komunalno će izaći u susret što se tiče samog kažnjavanja.

D.Č.