11-04-2023

U Nišu ne čekaju na operaciju srca, u Crnoj Gori po nekoliko mjeseci za specijalistički pregled

Dok građani Crne Gore čekaju i do dva i po mjeseca da zakažu pojedine specijalističke preglede u Kliničkom centru, Klinika za kardiohirurgiju u Nišu eliminisala je liste čekanja za operacije, nakon što su ljekari u toj ustanovi 100 dana neprekidno radili kako bi postigli ovaj cilj.


Foto: Arhiva

Univerzitetski Klinički centar u Nišu može da se pohvali činjenicom da pacijenti koji prođu anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5 do 15 dana na Klinici za kardiohirurgiju. Za Crnu Goru, ovo je, čini se, nemoguća misija.

Trenutno, u Centru za kardiohirurgiju KCCG na operaciju čeka 83 pacijenta, pokazuju podaci za april sa sajta te zdravstvene ustanove. Ovaj broj se odnosi na pacijente koji čekaju hladne hirurške operacije - odnosno one koji ne podrazumijevaju hitna stanja.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović juče je kazala da rade sve što je u njihovoj moći, da imaju mnogo posla, te da doktori u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u našoj zemlji, njih 590, moraju na godišnjem nivou da obave 1.400.000 pregleda.

Ona ističe da će naši ljekari morati da povećaju broj prekovremenih radnih sati, ali i dopunskog rada.

“Koliko god bili umorni mi moramo da pružimo zdravstvenu uslugu. Moramo da skratimo vrijeme koje doktor provede da se odmara kući. Moramo sve da završimo, a veći dio ljekara pristaje na to jer shvataju da je to neophodno”, rekla je Radulović gostujući na televiziji Vijesti.

Navodi da je ipak sve kraći period čekanja na specijalističke preglede, a kao dobar primjer ističe da se na pregled magnetnom rezonancom čeka mjesec do mjesec i po.

“Kada su u pitanju specijalistički pregledi, najduže se čeka na internističke grane, na reumatologiju i endokrinologiju, neurologiju. Hirurški pregledi, pregledi dermato- venerologa i psihijatrijski pregledi se čekaju do mjesec i po. Na pregled kod neurologa u ovom momentu se čeka dva i po mjeseca”, precizirla je Radulović.

I na skener pluća pacijenti dugo čekaju. Čitalac Portala RTCG navodi da mu je prije nekoliko dana rečeno da je najbliži slobodni termin za tu zdravstvenu uslugu 11. jun, za kad mu je snimanje i zakazano. Ako mu je hitno, ovu uslugu moraće da plati kod privatnika.

Sa druge strane, ljekari u Nišu, nakon 100 dana neprekidnog rada, 12 uzastopnih vikenda bez predaha, juče su se vratili redovnom režimu rada, zadovoljni što njihovi pacijenti ne čekaju na operaciju, bar kad je u pitanju Klinika za kardiohirurgiju.

Direktor te Klinike prof. dr Dragan Milić kazao je medijima da su se operacije prošle godine čekale i do pola godine.

“U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija, a prošle godine za isto vrijeme 117. Samo je u martu ove godine urađeno nevjerovatnih 98 operacija. Broj hospitalizovanih bolesnika u prva tri mjeseca prošle godine bio je 145, a ove čak 353. Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3.014 a prošle godine 1.467“, kazao je Milić.

On pojašnjava da je u odnosu na prošlu godinu dupliran broj operacija, pregleda i hospitalizacija.

Ponosan je, kaže, na osoblje klinike koje je istrajno i požrtvovano izdržalo ovaj ekstremno jak tempo rada i ispunilo dato obećanje da će eliminisati liste čekanja.

Izvor: RTCG