05-11-2023

U oktobru za ugovore o djelu isplaćeno oko 1,5 miliona eura

U oktobru je iz državnog trezora za zarade za redovan rad prikazana isplata od preko 51,1 miliona, dok je za porez i razne doprinose na zaradu iskazano dodatnih preko 18,2 miliona, pa je sve zajedno približno 69,4 miliona, a to je za oko 18 miliona više nego što je po tim osnovama prikazan trošak mjesec ranije, odnosno u septembru, proizilazi iz javno dostupnih evidencija o potrošnji, saopštili su iz Akcije za socijalnu pravdu.


Foto: Pexels

Kako navode, isplata za zaradu za redovan rad u septembru je u državnom trezoru prikazana na oko 38 miliona, a za porez i razne doprinose preko 13,3 miliona.

“U avgustu je zarada za redovan rad prikazana na sumu od 40,4 miliona, a porezi i doprinosi za taj mjesec 14 miliona. Mjesec ranije, odnosno u julu je zarada za redovan rad prikazana 37,8 miliona, a porez i povezani doprinosi na oko 14 miliona. Javne evidencije ne prikazuju u potpunosti sve zarade na nivou centralne javne administracije, jer se određene isplate realizuju kroz ukupne transfere, recimo ka Univerzitetu ili Javnom servisu Radio televizije Crne Gore, od kojih sigurno da veći dio novca otpada na zarade zaposlenih, pa to znači da je suma za zarade i porez i doprinose u javnom centralnom sektoru realno veća od 69,4 miliona”, navodi se u saopštenju.

Kaže kako ovi iznosi nijesu jedini koji se po osnovu rada isplaćuju iz kase svih građana.

“Tako je u oktobru za ugovore o djelu isplaćeno oko 1,5 miliona eura, što je preko 100 hiljada više nego u septembru. Ovi ugovori su uglavnom „prečica“ za ubacivanje partijskog i nepotističkog kadra u javnu upravu, a njihovi korisnici mahom kasnije obezbijede i „lažne“ (kupljene) diplome. Za lična primanja pripravnika u oktobru je izdvojeno preko 1,1 miliona eura, a za konsultantske usluge, od kojih je većina skriveno zapošljavanje ili dodatno „punjenje“ uposlenog (obično) rukovodnog kadra u upravi (zarada + konsultant po projektu) još 2,3 miliona. Za javni rad je izdvojeno nepunih 300 hiljada eura, a dodatnih pola miliona za različite projektne usluge...”, navodi se u saopštenju.

Početkom ove godine, kako ističu, Ministarstvo finansija je u odgovoru Akciji za socijalnu pravdu, po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, navelo da je nepunih 45 hiljada zaposlenih, čije se zarade isplaćuju iz trezora, ali od tada odbija da dostavi najnovije informacije o broju zaposlenih.

Kada je riječ o penzijama, izdatak u oktobru je oko 48,5 miliona eura.

“U zemlji je 120 hiljada penzionera. Prosječna penzija je 404 eura, minimalna 300, a prima je preko 40 hiljada korisnika. U oktobru je iz državnog trezora potrošeno više od 235 miliona, ali ta cifra je realno veća, jer određene isplate su sakrivene od javnosti. U septembru je potrošnja bila najmanje 246,9 miliona (uz takođe sakriven dio isplata), pa je tog mjeseca zabilježena potrošnja od oko deset miliona više, nego što je zakonski nivo mjesečne potrošnje u odnosu na usvojeni budžet”, piše u saopštenju.

Za pet mjeseci od održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno od juna, pa zaključno sa oktobrom, kako navode, iz državnog trezora je prikazan izdatak od najmanje 1,12 milijardi eura, dok je dio isplata i njihovih iznosa ostao sakriven od „očiju javnosti“, jer su proglašeni tajnim podacima.

(RTCG)