26-02-2020

U okviru kampanje Budi odgovoran evidentirano osam pritužbi

U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice je evidentirano osam primjedbi, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna, prenosi agencija Mina.


Foto: budiodgovoran.mne

Inspekcija rada je prijavu da City taksi iz Podgorice nije uplatio radni staž zaposlenom proslijedio Poreskoj upravi, kao nadležnom organu.

Inspektori su kontrolom po osnovu prijave da tri kafića u Baru rade bez dozvole i da se u njima ne poštuje Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, utvrdili da su Grand i MNS zatvoreni i da se u njima ne obavlja ugostiteljska djelatnost.

U kafe baru Porto je utvrđena nepravilnost suprotna Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole gradilišta i preduzeća SES metal u Ulcinju, kafe picerije Zevs u Budvi, kafe bara Zrno u Podgorici i frizerskog salona Miloš u Kotoru.

Građani su se žalili i na stanje na putevima.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.