04-10-2022

U petak predstavljanje Zbornika dječijih radova “Ja protiv nasilja”

U okviru Dječije nedjelje, koja se obilježava svake godine u prvoj sedmici oktobra, Narodna biblioteka Bdve i NVO Talas predstaviće Zbornik dječijih radova “Ja protiv nasilja” u holu Akademije znanja u petak, 7.oktobra sa početkom u 18 časova.


Foto: Narodna biblioteka Budve

"Tom prilikom biće upriličena i izložba dječijih radova na tu temu koji su našli svoje mjesto u Zborniku. Zbornik literarnih i likovnih radova djece uredile su profesorice Zorica Joksimović i Sanja Pantović koje će ga i predstaviti, a o zborniku i temi Ja protiv nasilja govoriće i psihološkinja Nada Božović, dok će promociju voditi Stanka Stanojević iz Narodne biblioteke Budve. Nagrađeni učenici, djeca budvanskih osnovnih škola, pročitaće svoje radove", naveli su iz Narodne biblioteke Budve.

U Uvodniku Zbornika nalazi se pjesma dječijeg pjesnika Velimira Ralevića, izbor likovnih radova napravila je Ana Bastać Martinović, a na naslovnoj strani nalazi se likovni rad Leile Šabotić, učenice JU Druga osnovna škola, Budva.

"Nagrađeni su poetski i prozni radovi učenika u kategoriji nižih i viših razreda osnovnih škola: Andrej Huter, Staša Jabučanin, Danilo Mijatović, Zoja Zečević, Karolina Kopitović, Anđelina Janković, Anđela Krstajić, Petra Stanjević, Dunja Čarmaković, Julija Kadina,Teodora Matović i Anđela Vučković. Nagrađeni su i likovni radovi učenika u istim kategorijama: Vito Gregović, Đorđe Janković, Petra Radulović, Darija Konkova, Ajla Šabanić i Alisa Miheeva. Takođe, u Zborniku "Ja protiv nasilja" zastupljeni su i pohvaljene pjesme, priče i likovni radovi učenika budvanskih osnovnih škola", kazali su iz Bibilioteke.

Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1989. godine usvojila Skupština UN-a.

"„Dječija nedjelja“ ima cilj da promoviše prava djeteta, utiče na poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i da upozna širu javnost sa potrebama djece, sa njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima", zaključili su iz Narodne biblioteke Budve.