17-03-2023

U Petrovcu održan seminar i vebinar na temu „Zakon o javnim nabavkama – izmjene i dopune”

U Petrovcu je održan dvodnevni Seminar i vebinar na temu “Zakon o javnim nabavkama-izmjene i dopune“. Dodijelivši sertifikate polaznicima seminara, državni sekretar u Ministarstvu finansija, Miloš Medenica naglasio je važnost interesovanja za oblast javnih nabavki koja, kako je ocijenio, predstavlja bitan segment upravljanja javnim finansijama i koju je potrebno dodatno usaglasiti sa evropskim standardima.


Foto: N.L.

Takođe je ocijenio da su javne nabavke ključna alatka za racionalno i transparentno trošenje javnih sredstava.

Generalna direktorica Direktorata za politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija, Jelena Jovetić kazala je da je cilj pripremljenog Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama otklanjanje nejasnoća u primjeni i dodatno unaprjeđenje postojećih zakonskih rješenja kako bi pravnu sigurnost u primjeni dodatno ojačali. Kako je istakla, između ostalog, novina je i obaveza naručioca da odredi jedno ili više lica koje će pratiti realizaciju ugovora o javnoj nabavci, ali i propisani dodatni uslovi za vrednovanje ponuda koje se odnose na promovisanje Ocijenila je i da bi bilo neophodno harmonizovati zakonska rješenja sa načinom funkcionisanja CEJN-a (Unaprjeđenje elektronskog sistema javnih nabavki) - elektronske platforme, operativne od januara 2021. godine, koju treba nadograđivati uvođenjem dodatnih modula, a shodno reformskim zahtjevima u ovoj oblasti.

Ovom prilkom istaknuto je i da Ministarstvo finansija planira nastavak edukacije učesnika u sistemu javnih nabavki i održavanje tematskih obuka u ovoj oblasti za različite ciljne grupe, usmjerene na produbljivanje znanja o aspektima javnih nabavki koje nameće politika održivog razvoja i agenda pristupanja Evropskoj uniji.

Na dvodnevnoj edukaciji u oblasti javnih nabavki, osim predstavnika Ministarstva finansija, govorili su i predstavnici Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Crne Gore, Instituta za ekonomiju i pravo Crne Gore i Instituta za ekonomiju i pravo Srbije.