18-03-2023

U Petrovcu otvoreno Prvenstvo Evrope u šahu za žene

U Petrovcu je sinoć otvoreno Prvenstvo Evrope u šahu, u konkurenciji dama. Čak 140 učesnica, iz 37 evropskih zemalja, nadmetaće se narednih 12 dana u Petrovcu za laskavu titulu najbolje šahistkinje Starog Kontinenta nagradni fond od 60 hiljada eura.


Foto: ŠSCG

Na svečanom otvaranju goste su pozdravili: Veselin Drašković, počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije i potpredsjednik ŠSCG koji je istakao bogatu tradiciju crnogorskog šaha, istakavši da je domaćinstvo jednog ovakvog događaja kruna predanog i odgovornog rada, čitavog tima ŠSCG.

Nakon njega gostima se obratio predsjednik Evropske šahovske unije, proslavljeni velemajstor Zurab Azmaparšvili koji je još jednom pohvalio nastojanja Šahovskog saveza Crne Gore u promociji i organizaciji najvećih smotri evropskog šaha.

Takmičenje je svecano otvorio ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, koji je učesnicama poželio ugodan boravak u Crnoj Gori i sreću u okršajima na 64 crno bijela polja.

Partnerski tim u organizaciji ovog takmičenja predvode Vlada Crne Gore i Opština Budva, a u njemu su najbolje crnogorske kompanije.

Prvo kolo je odigrano danas, a do kraja turnira biće odigrano 11 kola.

Crnu Goru će predstavljati pet šahistkinja. Reprezentativke Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Mateja Popović će tražiti svoju šansu sa renomiranim protivnicama, a nastupiće i nešto mlađe i talentovane, Tara Ivanović i Marija Mia Maraš.

Statistika garantuje spektakl, a čak 117 igračica su nositeljke međunarodnih titula od kojih je njih šest uspjelo da osvoji titulu muškog velemajstora, dok njih šesnaest ima titulu ženskog velemajstora.


(Portal RTCG)