27-03-2023

U Podgorici obilježen Svjetski mjesec borbe protiv raka debelog crijeva

Simboličkim kačenjem plavih traka na drvo, koje su simbol borbe protiv raka debelog crijeva, ljekari Instituta za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, obilježili su Svjetski mjesec borbe protiv raka debelog crijeva. Događaj je organizvan u okviru prve nacionalne kampanje Slušajte svoj stomak, u organizaciji Crnogorskog udruženja medikalnih onkologa, koja ima za cilj da ukaže na značaj prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja raka debelog crijeva.



„Svaki četvrti pacijent u Crnoj Gori kome se dijagnostikuje karcinom debelog crijeva obrati se ljekaru kasno, u metastatskoj fazi bolesti i zato je neophodno da svi stariji od 50 godina jednom godišnje urade kontrolne testove, a ukoliko imaju učestale stomačne probleme, bez obzira na godine, obavezno je da se jave izabranom ljekaru“, izjavila je dr Sanja Lekić, direktorka Instituta za onkologiju Kliničkog Centra Crne Gore i dodala „Rak debelog crijeva treći je vodeći uzrok umiranja od maligniteta u Crnoj Gori. Ukoliko se rak debelog crijeva otkrije na vrijeme, čak 90% pacijenata bi imalo uspješno liječenje“.

„Najčešći simptomi na koje treba obratiti pažnju su promjene u pražnjenju crijeva koji traju u dužem periodu, zatvor, osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva, krv u stolici, bolovi u trbuhu i drugi simptomi kao što su slabost i umor, te gubitak tjelesne mase. Obično simptomi kancera debelog crijeva budu neblagovremeno prepoznati, što dovodi da bolest bude otkrivena u odmakloj fazi, kada je izliječenje malo vjerovatno. Kod postojanja gore pomenutih simptoma najbolje bi bilo da se pacijent što ranije javi izabranom ljekaru, koji će ga uputiti na adekvatnu dijagnostiku“, izjavila je dr Nevenka Lukovac - Janjić, onkolog.

„U Crnoj Gori se sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji uključuje žene i muškarce starosti od 50 do 74 godine. Kao dio prevencije raka debelog crijeva, sprovodi se test na okultno krvarenja u stolici, odnosno prisustvo krvi u stolici na dvije godine. Stope obolijevanja rastu sa godinama starosti i najviše su kod muškaraca između 70 i 74 godine, a kod žena iznad 75 godina života. Zabrinjava porast broja oboljelih kod osoba mlađih od 40 godina. Petogodišnje preživljavanje bolesnika sa metastatskim karcinomom debelog crijeva je skromnih 12%, u poređenju sa lokalizovanom bolešću kod koje iznosi oko 90%“, izjavio je dr Nikola Milašević, onkolog.