09-05-2019

U SAD želi da radi 2.000 studenata iz Crne Gore

Gotovo 2.000 studenata iz Crne Gore prijavilo se da ljetos radi u Americi preko programa “Work and Travel”. Viza J-1, za koju apliciraju u američkoj ambasadi obezbjeđuje im radnu dozvolu u trajanju od četiri mjeseca, uz jedan mjesec namijenjen za turistički obilazak najatraktivnijih američkih destinacija.

U SAD želi da radi 2.000 studenata iz Crne Gore | Radio Televizija Budva

Desetak agencija postoji kod nas koje asistiraju studentima do dođu do posla. Oko 1.00.000 studenata iz čitavog svijeta radi u Americi tokom ljeta.

U zavisnosti od znanja engleskog jezika, dobijaju poslove u turističkim kompleksima, te rade kao konobari, recepcioneri, pomoćni kuvari, čuvari bazena…

Programski menadžer u NVO WAT David Knežević, objašnjava da program pruža studentima mogućnost rada i boravka u Americi, tokom kojeg studenti steknu iskustvo, radne navike, upoznaju se sa drugim kulturama i usavrše engleski jezik. Kako kaže Knežević, student koji želi da se prijavi na program mora biti uspješan, i bez pauza u studiranju.

“Očekuje da odlazak na ovaj program ne utiče na studije, te da ne poremeti uspjeh. Srž programa je da pomogne a ne da odmogne studijama”, navodi Knežević.

Troškovi programa iznose oko 2.500 eura.

Kako objašnjava izvršna direktorica agencije “Montconsult” Ljiljana Rakočević odobravanje J-1 vize u nadležnosti je konzulata u Podgorici.

“Praksa agencije ‘Montconsult’ je da studenta skeniramo prilikom prijavljivanja na program i saopštimo uslove za dobijanje vize. Ocjenjuje se uspjeh studenta u zimskom semestru – potrebno je da položi sve ili barem 80% ispita predviđenih u semestru, da nema pauza između godina studija niti između srednje škole i fakulteta. Takođe, konzulat procjenjuje i psihofizičku sposobnost studenta, kao i znanje engleskog jezika“, navodi Rakočević.

Najveći broj studenta ide na program više puta.


“Dosta studenata želi da pođu opet kada se vrate. S obzirom na to da na ovaj program može da se ode samo dok ste student, mi savjetujemo svima da se prijave već tokom prve ili druge godine studija, kako se poslije ne bi pokajali, ako su na završnim godinama po povratku više ne mogu ići jer završavaju studije. Trenutno postoji preporuka da se ne ide preko četiri puta, ali je bilo slučajeva da su naši studenti bili toliko puta na programu”, kazao je Knežević.

Marina Čolović, studentkinja Pravnog fakulteta, ove godine će treći put biti učesnica programa.

“Prve godine prijavila sam se na nagovor drugarice, i zajedno smo pošle u Jork, gradić na istočnoj obali, gdje smo bile sobarice. Smještaj smo dijelili sa ekipom iz Ukrajine, i još smo sa njima u kontaktu, a oni ubrzo planiraju posjetu Crnoj Gori’’, kaže ona.

Period koji je sa društvom provela u putovanju opisuje kao nezaboravan.

“Boston, Nijagarini vodopadi, Njujork, zabavni parkovi su me oduševili. Bio je to zaslužen odmor poslije naporne ljetnje sezone”, zaključuje Marina.

Svi studenti sa kojima smo razgovarali dijele mišljenje da zarada zavisi isključivo od ličnih aspiracija i težnji studenata.

“Ko želi da zaradi, nije mu problem naći drugi pa čak ni treći posao. Ja sam radio dva posla, posao konobara i kao part-time posao radio sam kao pomoć u kuhinji. Nije mi bilo teško, ali prije svega zahvaljujući fenomenalnoj ekipi sa kojom sam radio”, zaključuje Miloš Popović, student Filološkog fakulteta, koji i ove godine pakuje kofere za Ameriku.

Troškovi programa

Prijavljivanje za program košta 80 eura. Program W&T USA 2019:
opcija 1 job placement (kad agencija obezbjeđuje posao) 1.445 USD
opcija 2 self placement (kad student ide ponovo kod istog poslodavca) 1.045 USD
Avio karta (zavisno od destinacije u USA) od 540 eura do 700 eura
Viziranje 144 eura + plus SEVIS taksa 30 eura (koja je obavezna za J-1 vizu)
Džeparac do prve plate 500 eura.