09-08-2023

U Srbiji sljedeće godine zabranjuju pušenje u kafićima

U Srbiji bi najviše godinu dana mogao da bude donesen Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima, najavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

U Srbiji sljedeće godine zabranjuju pušenje u kafićima | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com

Grujičić je istakla da su je obradovali rezultati ispitivanja NALED-a i Instituta za javno zdravlje „Batut“, da 75 odsto građana podržava donošenje tog zakona i da se radi uglavnom o mladim ljudima, prenosi Nova.rs.

"Kažu da ne idu nigdje zimi, jer ne mogu da podnesu dim u kafanama i restoranima. Mali je broj vaspitanih pušača, koji vam pokažu cigaretu i pitaju da li Vam smeta“, izjavila je Grujičić na Televiziji Pink.

Podsjetimo, još u martu ove godine Grujičić je istakla da ukoliko se usvoji novi predlog zakona o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, i elektronske cigarete biće zabranjene u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima.

Naime, Srbija je 2010. godine dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji zabranjuje pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali su tada ugostiteljski objekti izuzeti.

Grujičić je, međutim, još početkom ove godine izjavila da je Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru završen, ali da “čeka usklađivanje sa ostalim zakonima”.

Takođe, tada je naglasila da je važno da kaznena politika bude dobro sprovođena.

"Ono što je važno je kaznena politika koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno, inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi, ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti”, izjavila je tada Grujičić.

Izvor: rtcg