16-06-2020

U srednjim školama mjesta za devet hiljada učenika

Konkurs za upis u prvi razred srednjih škola objavljen je danas, a mjesta ima za devet hiljada učenika, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović. On je kazao da se prijave za upis podnose od 29. juna do 3. jula.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako je naveo, ovogodišnji upis u srednje škole u potpunosti će biti elektronski na platformi www.upisi.edu.me.

"Ukupan broj mjesta na ovom konkursu za upis u srednje škole je oko devet hiljada, dok je ukupan broj polumaturanata nešto oko sedam hiljada. Dakle, biće više nego dovoljno mjesta", rekao je Šehović.

On je najavio i 11 novih smjerova u stručnim školama, filološka odjeljenja u šest gimnazija, ali i 800 stipendija za sve đake koji se odluče za deficitarna zanimanja III stepena.

Šehović je naveo da će đaci, uz podršku svojih roditelja, kompletnu proceduru za upis u srednje škole sprovesti "na klik".

"Neće čak biti potrebno ni da, u toku prijave, pribavljaju svjedočanstva niti diplome za polaganja polumaturskih ispita, baš kao ni izvode iz knjige rođenih, niti jedan jedini dokument. Sve će biti rađeno potpuno elektronski i sve će se povlačiti iz postojećih baza podataka Ministarstva prosvjete i drugih organa", saopštio je Šehović.

On je dodao i da će, nakon početka elektronskog upisa, djeca svakog dana moći da prate svoje mjesto na rang listi koja se bude objavljivala i elektronski da povuku prijavu iz jedne škole i preusmjere je u drugu ukoliko se predomisle, ili vide da im pozicija na rang listi određene škole ili smjera nije dobra.

Kriterijumi za upis biće isti kao i prethodnih godina - opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh na polumaturskom ispitu, uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer.

"Boduju se i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, te diploma Luča. Posebni kriterijumi su, baš kao i prethodnih godina, propisani za specijalistička odjeljenja gimnazija", naveo je Šehović.

On je kazao da je broj mjesta po opštinama pojedinačno veći od broja polumaturanata.

"U Podgorici osnovnu školu završava 2.138 učenika, a broj upisnih mjesta u konkursu je oko 2600. U Nikšiću osnovnu školu završava 783 učenika, a broj upisnih mjesta je preko hiljadu. U Pljevljima 282 učenika završava osnovnu školu, a broj mjesta 378. U Baru su 532 upisna mjesta za 484 učenika koja završavaju osnovnu školu", naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, u Beranama je Konkursom predviđeno 588 mjesta, a broj osnovaca devetog razreda je 313.

"Broj učenika koji završavaju osnovnu školu u Bijelom Polju je 547, u Konkursu su 644 upisna mjesta", kazao je on.

Šehović je najavio i da će učenici i od septembra moći ponovo da se obrazuju u dualnom obliku obrazovanja.

"Planirano je da u dualnom sistemu od septembra bude oko 800 đaka kod preko 200 poslodavaca", rekao je Šehović.


Izvor: MINA News