23-09-2021

U subotu akcija čišćenja morskog dna od Brijega od Budve do plaže Mogren

Povodom Mediteranskog dana obale u subotu 25. septembra sa početkom u 10 časova biće organizovana akcija čišćenja morskog dna na prostoru od plaže Ričardova glava (Brijeg od Budve) do plaže Mogren u Budvi, saopšteno je iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD).


Foto: Arhiva

Akcija se sprovodi u okviru Programa aktivnosti obilježavanja 30 godina ekološke države Crne Gore, a organizuje je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Institutom za biologiju mora iz Kotora.

"Realizaciji ove akcije značajnu podršku i pomoć pružili su “Komunalno” preduzeće iz Budve, te Mjesna zajednica “Stari grad”. U okviru ovog događaja biće organizovana i slikarska i umjetnička radionica za najmlađe učesnike, koja će se realizovati u saradnji sa vrtićem “Vini Pu” iz Budve koji je uključen u međunarodni projekat “Eko-škole”", kazali su iz Morskog dobra.

Iz JPMD su podsjetili da se Mediteranski dan obale obilježava u organizaciji Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UN Environment) i Mediteranskog akcionog plana (MAP) aktivnostima koje imaju za cilj informisanje i podizanje svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa čiji održivi razvoj predstavlja najaktuelniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou.

"Brojni globalni i regionalni izvještaji ukazuju na nizak stepen dostizanja postavljenih ciljeva zaštite biodiverziteta, ekosistema i klime do 2020. godine i neophodnost definisanja i hitnog sprovođenja konkretnih akcija na unapređenju stanja resursa i razdvajanja ekonomskog razvoja od njihovog korišćenja. Trenutna kriza izazavana pandemijom virusa COVID-19 potvrdila je ogromni uticaj ljudskog faktora na životnu sredinu, te je stoga neophodno nastaviti aktivnosti s ciljem obnavljanja zdrave životne sredine, zaštite biodiverziteta, smanjenja otpada, kako bi se smanjio negativni uticaj na zdravlje čovjeka i poboljšao kvalitet života. Taj cilj je moguće postići jedino usaglašenim naporima i zajedničkom odgovornošću", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, već tradicionalno, ovim povodom, JPMD će distribuirati predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama na crnogorskom primorju, ranije pripremljene edukativno-propagandne postere. Cilj ovih postera je, isitču oni, da se djeci predškolskog i školskog uzrasta približe teme koje su značajne za očuvanje obale i mora, njihovog biodiverziteta, pejzaža, te prirodne i kulturne baštine.

"Na nivou Mediterana, ove godine, Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) UNEP-ovog Mediteranskog akcionog plana, će u ponedjeljak 27. septembra, organizovati webinar o urbanizaciji obale sa fokusom na priobalni turizam, koji će se moći pratiti putem Youtube kanala. Posebna pažnja posvećena je promociji putem društvenih mreža, gdje su sve zemlje pozvane da svoje aktivnosti označe tagovima #MedCoastDay / #Act4Med / #BarcelonaConvention", rekli su iz Morskog dobra.

Slogan ovogodišnje kampanje promovisanja Dana Obale na nivou Mediterana glasi: “Trebate Mediteranu. Ukoliko stavite školjku na uvo, čućete njegov poziv”.