18-04-2019

U subotu kulturni program povodom obilježavanja "Hiljadu godina od dolaska Roma na Balkan"

JU Narodna biblioteka Budve, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva i Demokratski romski centar iz Podgorice povodom obilježavanja Dana kulture i istorije Roma i hiljadu godina od dolaska Roma na Balkan organizuju u subotu, 20. aprila prigodan program.

U subotu kulturni program povodom obilježavanja

Na Trgu ispred Starog grada u Budvi (ispred gradske kafane Mogren) 20. aprila u 17 časova biće otvorena izložba “Naša Palestina” autora Gorana Iva Marinovića.

Nakon toga, u 18 časova u holu Akademije znanja biće emitovan kratki film „Kratka istorija Roma“ a odmah potom slijedi okrugli sto sa temom “Hiljadu godina od dolaska Roma na Balkan” na kojem će učestvovati: generalni sekretar Svjetske unije Roma dr Dragoljub Acković, redovni profesor Filološkog fakulteta u Nikšiću dr Miodrag Jovanović, zatim pjesnik, publicista i direktor Radio Tivta Dragan Popadić i pjesnik, slikar i direktor Demokratskog romskog centra Ivan Toskić.

U 19 časova takođe u holu Akademije znanja na programu je “Poetsko veče Roma”, a u 20h otvaranje likovne
izložbe radova Ivana Toskića.

Cjelokupan program u subotu 20. aprila od 17 do 21 čas realizuje se u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma (8. april) i Dana kulture i istorije Roma, a u cilju promocije romske kulture i romskog kulturnog identiteta.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva ovim ujedno i najavljuje izradu Lokalnog plana za integraciju Roma i Egipćana na području Opštine Budva za period 2019 - 2023. godine, sa ciljem poboljšavanja uslova života romske populacije i njihove
što potpunije i brže integracije u savremeno društvo.

U saradnji sa podružnicom opštinske organizacije Crvenog krsta Budva biće organizovan prevoz zainteresovanih pripadnika romske populacije na ovu kulturnu manifestaciju.

Pozivaju se svi zainteresovani građani da prisustvuju
manifestaciji povodom obilježavanja Dana kulture i istorije
Roma, a sa ciljem upoznavanja i promocije romske kulture i
romskog naroda.