23-08-2022

U Ukrajini poginulo ili ranjeno najmanje 972 djece

U Ukrajini je, od početka rata poginulo ili ranjeno najmanje 972 djece, što je u prosjeku petoro ranjene ili ubijene djece svakog dana rata, pokazuju podaci Dječijeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF).


Foto: Arhiva

Kako prenosi N1 Bosne i Hercegovine, iz UNICEF-a su kazali da su to zvanično potvrđeni podaci Ujedinjenih nacija, ali da je stvarni broj vjerovatno mnogo veći.

Izvršna direktorica UNICEF-a Ketrin Rasel navela je da eksplozivno oružje ne pravi razliku između civila i boraca, posebno kada se koristi u naseljenim područjima kao što je to bio slučaj u Mariupolju, Lugansku, Kremenčuku i Vinici.

“Ne postoje oružane akcije ove vrste koje nemaju za posljedicu stradavanje djece. Osim užasa djece koja su ubijena ili fizički povrijeđena u napadima, gotovo svako dijete u Ukrajini bilo je izloženo duboko uznemirujućim događajima”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, djeca koja bježe od nasilja izložena su značajnom riziku od razdvajanja porodice, nasilja, zlostavljanja, seksualne eksploatacije i trgovine ljudima.

Rasel je kazala da će početak školske godine koji je za samo nekoliko dana pokazati razmjere gubitaka koje su preživjela djeca, ali i sama Ukrajina, od početka rata 24. februara.

Procjena UNICEF-a je da je jedna od deset ukrajinskih škola oštećena ili uništena tokom borbenih dejstava.

“Ukrajinskoj djeci su hitno potrebna sigurnost, stabilnost, pristup sigurnom učenju, usluge zaštite djece i psihosocijalna podrška. Ali više od svega, ukrajinskoj djeci je potreban mir”, zaključila je Rasel.

(Mina)