18-05-2022

U više zdravstvenih ustanova pregledi mladeža bez uputa

U više zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori sjutra će, povodom Evropskog dana borbe protiv melanoma, biti organizovani preventivni pregledi mladeža bez uputa od izabranog ljekara.

U više zdravstvenih ustanova pregledi mladeža bez uputa | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz udruženja dermatovenerologa Crne Gore kazali su da je Euromelanoma evropska humanitarna kampanja prevencije raka kože koja ima za cilj otkrivanje malignog tumora kože - melanoma u ranoj fazi.

Oni su naveli da je medijska kampanja Euromelanoma i ove godine usmjerena na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca, tako i od vještačkih izvora ultravioletnog zračenja, prije svega u solarijumima.

Specijalista dermatovenerologije i nacionalni koordinator Euromelanoma kampanje, Ana Popović, kazala je da su dermatolozi u javnom zdravstvenom sektoru u Crnoj Gori, uz podršku klinike, bolnica i domova zdravlja, prepoznali značaj kampanje i podržali je humanitarnim radom.

Popović je navela da su se pozivu udruženja odazvale i dvije privatne zdravstvene klinike u Podgorici.

"Ankete koje ispunjavaju pacijenti i ljekari tokom kampanje, nakon statističke obrade podataka iz cijele države, šalju se centrali Euromelanoma organizacije u Brisel. Time će biti evidentiran tačan broj pregleda i broj otkrivenih melanoma i drugih malignih tumora kože u odnosu na broj pregledanih pacijenata", kazala je Popović.

Ona je istakla da će to biti prvi put da se rezultati kampanje iz cijele države prezentuju Euromelanoma organizaciji i drugim evropskim udruženjima dermatologa, a da Crna Gora postaje respektabilan član tih i sličnih evropskih asocijacija.

Popović je rekla da je ovogodišnja kampanja posvećena melanomu pod sloganom “Ne krivite godine već UV zračenje”, i da ima za cilj da skrene pažnju da životne navike, zanimanje i prošlost utiču na vaš rizik za razvoj melanoma.

"Kampanju u Crnoj Gori organizuje Udruženje dermatovenerologa u saradnji sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja", objasnila je Popović.

Ona je rekla da se u Crnoj Goru melanom najčešće otkrije tek u uznapredovanoj fazi, kada su izgledi za izliječenje manji, pa su edukativne aktivnosti stanovništva od velikog značaja.

Popović je kazala da o prevenciji melanoma ne treba razmišljati samo tokom ljetnjih mjeseci, već se o koži mora brinuti stalno, u svim situacijama u kojima je koža izložena suncu.

"Brojke nam o tome najbolje govore. Oko 3,5 miliona Evropljana ima dijagnostikovan rak kože svake godine, više od 100 hiljada slučajeva melanoma se dijagnostikuje svake godine, a više od 22 hiljada Evropljana svake godine umre od melanoma", upozorila je Popović.

Ona smatra da su to poražavajući podaci jer ukazuju na otkrivanje melanoma u kasnom stadijumu bolesti, i pokazatelj su neophodnosti adekvatnije prevencije i rane dijagnoze melanoma.

Popović je rekla da su mladeži sasvim uobičajena pojava na koži i da ih gotovo svi imaju, ali da se osim dobroćudnih na koži mogu pojaviti i zloćudne promjene.

Prema njenim riječima, prednost kada je u pitanju rak kože u poređenju s ostalim tumorima je upravo mogućnost da se na vrijeme uoči.

"Kampanja Euromelanoma edukuje zajednicu o važnosti samopregleda kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izliječenja približno 100m odsto. Euromelanoma kampanja je primarno namijenjena onima koji na svom tijelu uoče sumnjive promjene, ali ih ignorišu", kazala je Popović.