15-04-2020

U Vojsci nema zaraženih, 87 vojnika u samoizolaciji

Nijedan pripadnik Vojske Crne Gore (VCG) nije zaražen virusom korona, jedan je testiran, a 87 ih je u samoizolaciji, kazao je u intervjuu za Dan načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (GŠVCG) Dragutin Dakić. On je rekao da je oko 200 vojnika svakodnevno angažovano na zadacima koji se odnose na borbu protiv širenja epidemije, tvrdeći da su propisano zaštićeni kako bi se osiguralo da se oni ne zaraze.

U Vojsci nema zaraženih, 87 vojnika u samoizolaciji | Radio Televizija Budva

Oko 200 pripadnika VCG svakodnevno angažovano Oko 200 pripadnika VCG svakodnevno angažovano
"Donedavno smo u karantinu u kasarni „Milovan Šaranović“ imali i 26 pripadnika II kontingenta misije „Resulute Support”, koji su 10. aprila prevezeni svojim kućama u samoizolaciju", kazao je Dakić.

On je podsjetio da je odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost Vojska Crne Gore od 12. marta angažovana u borbi protiv širenja virusa korona.

"Uloga VCG u ovoj situaciji je podrška i pomoć državnim institucijama koje su direktno uključene u borbu protiv širenja virusa, koja se ogleda prije svega u podršci zdravstvenom sistemu, što čini kroz obezbjeđenje karantina širom Crne Gore, stalnim angažovanjem na dekontaminaciji ljudi, vozila i objekata, helikopterskim transportom ugroženih, neophodne opreme i slično", naveo je Dakić.

Kako je kazao, oko 200 pripadnika VCG je svakodnevno angažovano na zadacima koji se tiču borbe protiv širenja virusa korona.

"Služba za hemijsko, biološko, radiološko nuklearne odbrane (HBRNO) formirala je tri stacionarne stanice za dekontaminaciju u Danilovgradu, Baru i Igralu, kroz koje su do sada prošle stotine prevoznih sredstava, uključujući i vazduhoplove. Od posebnog značajna su i mobilni timovi za dekontaminaciju, koji se angažuju na teritoriji cijele naše zemlje, najčešće kako bi dekontaminirali zdravstvene, ali i ostale ustanove i lokacije na kojima je to potrebno, kao što smo imali primjer sa Aerodromom Podgorica, vojnim objektima i javnim površinama u gradovima Crne Gore", kazao je Dakić.

Takođe, pripadnici VCG angažovani su na pružanju fizičkog obezbjeđenja karantina i Kliničkog centra Podgorica, kao i na helikopterskom transportu ugroženih, opreme i drugih sredstava.

Izvor: RTCG