14-04-2021

U Zelenilu vrijedno rade na uljepšavanju grada

Komunalno preduzeće realizuje brojne aktivnosti na uređenju 60 zelenih javnih površina na čitavoj teritoriji opštine Budva. "Sadnja novih biljaka planirana je u manjem obimu zbog trenutne kovid situacije.", kazala je za naš portal Maja Vojnić rukovoditeljka RJ Zelenilo.

U Zelenilu vrijedno rade na uljepšavanju grada | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Poslednjih dana u RJ Zelenilo izvode se poslovi košenja, orezivanja drveća i žbunja, prihranjivanje travnjaka mineralnim đubrivom, popravka i farbanje klupa, proizvodnja sezonskog cvijeća te dopuna zemljom na određenim površinama.

„Pored ovih redovnih poslova radimo na krčenju pješačke staze na brdu Spas, a već smo završili sanitarnu sječu suvih stabala na Malom brdu u Petrovcu, na trasi nove staze koja je u izgradnji. Nešto ranije obavili smo radove na hortikulturnom uređenju površine uz novoformiranu ulicu kod naselja Adok.“, kazala je za naš portal Maja Vojnić rukovoditeljka RJ Zelenilo.

Komunlano Budva održava ukupno 60 javnih zelenih površina

Od ukupnog broja javnih površina koje na teritoriji cijele opštine održava Komunalno preduzeće u zoni Morskog dobra nalazi se njih deset. Radi se po planu koji je određen godišnjim Programima održavanja i rekonstrukcije javnih zelenih površina. Jedan Program obuhvata zelene površine kojima gazduje Oština Budva, a drugi obuhvata zelene površine kojima gazduje Morsko dobro. Programima su definisane pojedinačne javne zelene površine sa predviđenim obimom konkrektnih radova za svaku površinu, a tokom jedne kalendarske godine.

„Osim uobičajenih poslova na održavanju i sadnje zimskog i ljetnjeg sezonskog cvijeća, planirano je postavljanje novih klupa, sanacija degradiranih travnjaka odnosno dijela zelene površine prvenstveno u starom gradskom parku i parku u Petrovcu. Planirana je i izgradnja automatskih sistema za zalivanje u cilju smanjenja potrošnje vode i radne snage.“ najavlila je Vojnić.

Sadnja novih biljaka planirana u manjem obimu

„Sadnja novih biljaka, za koje nemamo mogućnost proizvodnje u našem rasadniku već ih moramo kupovati, obzirom na tešku situaciju u koju nas dovodi aktuelna pandemija , planirana je u manjem obimu, shodno mogućnostima.

Sadnja palmi još uvijek nije preporučena, baš zbog intezivnog prisustva crvenog palminog surlaša kome bi mlade sadnice bile naročito izložene.“ kazala je Vojnić.

Građani takođe treba da vode računa i da se na odgovoran način ophode prema zelenim javnim površinama kako bi one ostale ukras grada i kako sredstva koja se ulažu i trud radnika Komunlanog preduzeća ne bi bili uzaludani.

J.M.