29-03-2022

Učenici SMŠ ”Danilo Kiš“ na stručnoj praksi u Italiji

Učenici Srednje mješovite škole "Danilo Kiš“ Nemanja Joksić, Teodora i Ivona Nedović i Barbara Lemoní Pagnacco učesnici su Erazmus+ plus projekta i nalaze se sa Pavlom Kenterom, nastavnikom mentorom, u Albi. Oni će tamo boraviti do 23. aprila.



Slobodan dan iskoristili su da obiđu Torino, da se druže sa svojim vršnjacima iz Italije i upoznaju italijansku kulturu.

Barbara je turistički tehničar dok su ostali učenici budući gastronomi. Drugi dio mjeseca kako je Kentrea kazao, sa njima biće koleginica Maja Jovićević.



"Svi učenici obavljaju stručnu praksu u Italiji. Barbara obavlja praksu kod tur operatera VIC i već je obučavaju da bude turistički vodič. Inače, grad Alba je grad vina, vinograda, lješnika i poznata je po mjestu rođenja Pjetra Ferrera, te je ovdje i konditorska fabrika Nutela. Ivona Nedović i Nemanja Joksić praksu obavljaju u caffe baru 100vini u samom centru grada ujedno i najposjećenijem kafiću u gradu. Dok Teodora Nedović obavlja praksu u restoranu La Piola najprestižnijem restoranu čitavog regiona čiji je vlasnik ujedno i glavni kuvar - čuveni Enrico Crippa (nosilac 3 Mišlenove zvijezde). Inače Enrico Crippa je italijanski superstar i zvijezda ili ti italijanski Gordon Remzi. Za ovaj restoran se rezervacije primaju po pola godine unaprijed a cijena jela je od 270-500 eura po osobi", kazao je Kentera.



Učenici su prisustvovali i času kuvanja koji se direktno prenosi i prevodi u još pet škola iz različitih zemalja Evrope. Upoznali su se sa opremljenošću učionica, kabineta i načinom rada u italijanskoj srednjoj školi kuvarstva, mašinstva, turizma i frizersko-kozmetičkog smjera.