21-11-2023

Učenici SMŠ “Danilo Kiš” pobjednici debate prednostima i nedostacima sopstvenog biznisa i rada kod poslodavca

Učenici Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve pobjednici su debate na temu "Sopstveni biznis ili rad kod poslodavca?", koja je održana u Centralnoj banci (CBCG).



Pobjednički tim činili su, kako je saopšteno, učenici Danica Račić, Aleksandar Medvedev i Damjan Gačević.

„U debati su, uz učenike iz pomenute škole, učestvovali i đaci Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice: Matej Jovanović, Dimitrije Šutović i Blažo Kadić i Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara: Amar Ličina, Teodora Gašić i Ema Šimić“, navodi se u saopštenju.

Debata, koju je CBCG organizovala radi promocije finansijske pismenosti u Crnoj Gori, imala je za cilj da podstakne srednjoškolce na razmišljanje o ekonomskim temama i omogući sučeljavanje njihovih mišljenja i stavova u vezi sa prednostima i nedostacima sopstvenog biznisa, odnosno rada kod poslodavca.

„Odabrana tema debate pokazala se kao veoma inspirativna i korisna, budući da kraj srednje škole za mlade ljude označava period intenzivnog razmišljanja o izboru budućeg zanimanja i načinima ostvarivanja zarade u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Debatu je, kako se dodaje, obilježila veoma interesantna diskusija učesnika u kojoj su se mogli čuti argumenti u prilog pokretanju sopstvenog biznisa, poput: snažnijeg doprinosa ekonomiji, ostvarivanja lične satisfakcije, snažnije motivacije za uspjehom, veće nezavisnosti i fleksibilnog radnog vremena.

„Kao negativne strane sopstvenog biznisa debateri su istakli povećani rizik od neuspjeha, veću odgovornost i izloženost stresu“, rekli su iz CBCG.

Sigurnost radnog mjesta i mjesečnih primanja, manja odgovornost, pravna zaštita i različiti benefiti koje zaposleni ostvaruju pozitivne su strane rada kod poslodavca, kako smatraju učesnici debate, dok suženi prostor za izražavanje kreativnosti, manju fleksibilnost i nemogućnost uticaja na radno okruženje vide kao glavne nedostatke rada kod poslodavca.

Zahvalivši se učesnicima debate i pohvalivši njihova ekonomska znanja i pokazane retoričke sposobnosti, predsjednik žirija - viceguverner CBCG, Nikola Fabris, istakao je da su aktivnosti CBCG poput ove, usmjerene na podsticanje mladih ljudi da stalno proširuju i nadograđuju svoja znanja.

„Svim učenicima su dodijeljene simbolične novčane nagrade i uručene zahvalnice za učešće u debati“, zaključuje se u saopštenju.