12-09-2017

Učešće svih društvenih aktera neophodno za sprovođenje Arhuske konvencije

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović otvorila je danas Generalni segment Šestog zasijedanja strana ugovornica Arhuske konvencije u okviru konferencije koja se održava u Budvi.

Učešće svih društvenih aktera neophodno za sprovođenje Arhuske konvencije | Radio Televizija Budva

Ovom prilikom, Vojinović je pozdravila učesnike zasijedanja te izrazila zadovoljstvo zbog izuzetne posjećenosti konferenciji. Tokom svog izlaganja, ona je istakla da je za sprovođenje Arhuske konvencije najbitnija saradnja, odnosno zajedničko učestvovanje u procesu i razvijanju ideja i njihova primjena.

„Pitanja zaštite životne sredine najbolje se mogu rješavati uz učešće svih građana kojih se ona tiču. Arhuska konvencija nalaže nadležnim institucijama da pružaju informacije i olakšavaju učešće javnosti u donošenju odluka i promovišu ekološko obrazovanje i svijest a one imaju obavezu i da pomažu udruženjima, organizacijama i grupama koje unapređuju zaštitu životne sredine. Dakle, države treba da olakšaju i ohrabre učešće javnosti i omoguće pristup informacijama o životnoj sredini“, poručila je Vojinović.

Takođe, kako je navela Vojinović, važan segment u dijelu informisanja javnosti kada je riječ o životnoj sredini i podsticanja njenog učešća u procesu donošenja odluka predstavljaju i četiri Arhus centra koja koji se nalaze u Podgorici, Beranama, Nikšiću te Pljevljima. Ona je, takođe, naglasila da posebno mjesto i misiju u ekološkom osvješćivanju imaju mediji i nevladine organizacije koje utiču na kreiranje i sprovođenje politike životne sredine.

„Za obezbjeđenje održivog razvoja jednog društva neophodan je cjelovit pristup upravljanju složenim društvenim procesima i pažljivo balansiranje ekonomskih, socijalnih i ciljeva vezanih za očuvanje životne sredine i prirodnih resursa“, navela je Vojinović u obraćanju učesnicima konferencije.

Ovaj događaj posvećen Arhuskoj konvenciji trajaće do 15. septembra a njegovi učesnici će tokom ovog perioda razgovarati o dosadašnjim rezultatima i najizazovnijim elementima u okviru primjene Arhuske konvencije.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma