20-04-2023

Učešće trotineta u saobraćaju što prije regulisati zakonom

Kretanje trotineta potrebno je što prije regulisati Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, poručio je Stefan Bulatović iz Nevladine organizacije Biciklo.me.

Učešće trotineta u saobraćaju što prije regulisati zakonom | Radio Televizija Budva

U prošloj godini dogodilo se sedam saobraćajnih nezgoda sa učešćem električnih trotineta u kojima je jedna maloljetna osoba stradala, dok je sedam osoba zadobilo teške tjelesne povrede. To su podaci koji se navode u Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori za 2022. godinu.

“Kako raste broj korisnika, tako raste i broj opasnih situacija, pa i nezgoda, koje ponekad mogu biti i fatalne”, kazao je Bulatović.

Iz Uprave policije saopštili su Radiju Crne Gore da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u narednom periodu planira da pristupi izmjenama i dopunama pomenutog Zakona, kako bi se definisali uslovi i način upotrebe električnih trotineta.

Objasnili su na koji način dolazi do saobraćajnih nezgoda.

“Dio vozača električnih trotineta učestvuje u saobraćajnim nezgodama tako što u toku kretanja dolazi do padova, zatim do kontakta sa pješacima, biciklima i vozilima, u zavisnosti od toga da li se kreću trotoarom, pješačkim stazama, biciklističkim stazama ili kolovozom”, kazali su iz Uprave policije.

Savjetuju da se električni trotineti ne koriste na kolovozu i površinama namijenjenim za kretanje pješaka.

Dodaju da MUP nije upoznat koliko se električnih trotineta koristi na crnogorskim ulicama.

Bulatović smatra da je tu informaciju značajno imati, jer prikupljanje tih informacija ne radi nijedna institucija.

“Preporuke NVO Biciklo.me su da se električni trotineti tretiraju kao vozila, odnosno da se propiše kretanje biciklističkom stazom ili trakom, a ukoliko staza ne postoji onda da se kreću kolovozom, kao što je to slučaj sa biciklima”, poručio je Bulatović

Oni, takođe, savjetuju da se brzina kretanja ograniči na oko 20 km/h, kako bi se smanjila mogućnost povrede.

Iako, kako kaže Bulatović, ne postoji idealno rješenje preporuka nadležnim organima je da prilikom izrade izmjena i dopuna tog zakona sagledaju kako su različite evropske države uredile to pitanje.

Bulatović ističe da sve nejasnoće i opasne situacije u vezi sa kretanjem električnih trotineta govore da crnogorskim gradovima nedostaje bezbjedna i kvalitetna infrastruktura za nemotorizovane vidove prevoza, kako za trotinete tako i za bicikla i pješake.

On dodaje da izmjenama i dopunama pomenutog zakona treba da bude obuhvaćena i upotreba električnih trotineta od strane maloljetnih osoba.

“Ograničenja u pogledu godina bi svakako trebalo da postoje, ali smatram da u zakonu treba ostaviti prostor da i djeca mlađeg uzrasta mogu voziti trotinet uz nadzor odrasle osobe”, poručio je Bulatović za Radio Crne Gore.

Bulatović zaključuje da donosioci odluka treba da projektuju ulice na kojima će se djeca osjećati bezbjedno, kao i kvartove bez gustog i brzog motornog saobraćaja kako bi sigurnost podgili na viši nivo.