07-07-2020

UCG će razmotriti inicijativu Studentskog parlamenta

Univerzitet Crne Gore (UCG) razmotriće inicijativu Studentskog parlamenta koja se odnosi na visinu školarine za postdiplomske specijalističke studije.


Foto: UCG

Iz UCG-a su kazali da se trenutno fokusiraju na završne i popravne ispite i na upis 3,6 hiljada novih studenata na osnovnim studijama.

"Dok se organi UCG-a pripremaju za septembarski ispitni rok, nakon koga će studenti koji budu stekli pravo moći da konkurišu za upis na postdiplomske studije", naveli su iz UCG-a.

Prema njihovim riječima, do tada, u komunikaciji sa Studentskim parlamentom, organi Univerziteta će još jednom razmotriti visinu školarine za pokrivanje troškova organizacije nastave na postdiplomskim specijalističkim studijama.

Iz UCG-a su kazali da je, prema Zakonu o visokom obrazovanju, svim studentima, kao i onima koji su upisali prije i onima koji su upisali studije nakon stupanja na snagu tog Zakona, omogućeno da upišu nove postdiplomske dvogodišnje master studije o trošku države.

"Shodno ovom zakonu, država finansira samo dvogodišnje postdiplomske master studije, ne i specijalističke studije koje mogu da se organizuju samo do sljedeće studijske godine (2021/2022. godine)", navodi se u saopštenju.

Iz UCG-a su napomenuli da se postdiplomske specijalističke studije ove godine organizuju zbog studenata koji nijesu u roku završili osnovne studije, pri čemu i dalje imaju mogućnost upisa, o trošku države, na postdiplomske dvogodišnje master studije.

"Organizovanje još jedne studijske godine specijalističkih studija, koje je naknadno omogućeno izmjenama Zakona krajem prošle godine, iziskuje dodatno i neplanirano opterećenje nastavnog kadra UCG i uzrokuje neminovne promjene u organizaciji nastave i potrebu za angažovanjem materijalnih resursa koji inače nijesu ranije planirani", zaključuje se u saopštenju.


Izvor: MINA News