09-09-2020

UCG: U četvrtom upisnom roku 285 slobodnih mjesta

Prijave na konkurs za upis studenta u prvu godinu osnovnih studija, za studijsku 2020/21. godinu, za četvrti upisni rok, podnosiće se elektronski u ponedjeljak, kazali su iz UCG-a, navodeći da ima 285 slobodnih mjesta



UCG je, kako su naveli, omogućio kandidatima koji nijesu uspjeli da se upišu u trećem upisnom roku, kao i onima koji nijesu zadovoljili upisne kriterijume na prijemnim ispitima fakulteta i akademija koje ih organizuju, da dobiju još jednu šansu u četvrtom upisnom roku.

Prorektorica za nastavu na Univerzitetu Đurđica Perović kazala je da se sjutra završava upisna procedura po Konkursu za treći upisni rok.

Perović je rekla da na Filološkom fakultetu, na programima Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti ima 19 slobodnih mjesta, Srpski jezik i južnoslovenske književnosti 27, Italijanski jezik i književnost 26, Ruski jezik i književnost 24, dok na odsjeku za Francuski jezik i književnost slobodno 26 mjesta.

“Na Filozofskom fakultetu na programu Filozofija ima jedno slobodno mjesto, Istorija 17 i Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku osam”, kazala je Perović.

Slobodnih mjesta ima, kako je dodala, i na Mašinskom fakultetu, na studijskim programima Mašinstvo 23 i Drumski saobraćaj 14.

„Za Mediteransko voćarstvo, studijski program Biotehničkog fakulteta, čija se nastava organizuje u Baru, preostalo je osam mjesta“, navela je Perović.

Prema njenim riječima, na umjetničkim fakultetima, za koje je potrebno polagati i prijemni ispit, kandidati mogu aplicirati na Fakultetu dramskih umjetnosti, za program Drama i pozorište gdje je preostalo devet slobodnih mjesta.

“Na programu Gluma slobodna su dva mjesta, Film i mediji šest, dok na Muzičkoj akademiji mjesta ima na programima Izvođačke umjetnosti sedam i Opšta muzička pedagogija četiri”, rekla je Perović.

Kako je kazala, raspored polaganja prijemnih ispita fakulteta i akademija koje ih imaju biće istaknuti na njihovim veb stranicama, u okviru zvaničnog sajta Univerziteta (www.ucg.ac.me).

“Svi prijemni ispiti polažu se u skladu sa propisanim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti", istakla je Perović.

Ona je dodala da će prijemne ispite u četvrtom roku organizovati i Medicinski fakultet, za preostalih deset mjesta na studijskom programu Medicina i devet na Stomatologiji.

Perović je rekla da je na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, za studijski program Fizička kultura i zdravi stilovi života ima pet slobodnih mjesta.

„Od ostalih fakulteta mjesta će biti na Prirodno-matematičkom fakultetu: Matematika deset, Fizika 13, potom na Pomorskom fakultetu Kotor, program Pomorska elektrotehnika dva i na Metalurško-tehnološkom fakultetu, program Metalurgija i materijali 15“, najavila je Perović.