03-10-2020

Udruženje ugostitelja Budve: Nismo saglasni sa posljednjim mjerama NKT

Udruženje ugostitelja Budve je na sjednici Upravnog odbora dalo podršku kolegama iz Nikšića i drugih gradova koji protestuju zbog novih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).


Foto: Arhiva, RTV Budva

"Sve vrijeme trajanja pandemije Udruženje je bezrezervno podržavalo rad i sve mjere NKT jer smo svjesni da oko javnog zdravlja nema licitiranja i da ništa ne može biti prioritetnije. Međutim, sa posljednjim mjerama ne možemo biti saglasni jer smatramo da se pomjerio fokus na nas, ugostitelje restoratere, umjesto na stvarna problematična okupljanja i javna druženja. U restoran dolazi familija/poslovni partneri/prijatelji koji se poznaju i znaju da li bi neko mogao biti pod visokim epidemiološkim rizikom", navode budvanski ugostitelji, prenose Vijesti.

Mišljenja su da donešena mjera ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe nije nužna.

"Takođe, u obzirom bi trebalo uzeti i činjenicu realnog broja stanovnika kad se zna da u Budvi bitiše značajno veći broj ljudi od realno prijavljenih (špekuliše se čak i da je dvostruko više stanovnika) te samim tim Budvu ne možemo podvjesti pod kategoriju inficiranih između 400 i 799 na 100.000 stanovnika. Uz poštovanje svih epidemioloških mjera i preporuka i naprijed navedenog bi se mogao dozvoli rad restoranima do 23 časa", ističu u Udruženju ugostitelja Budve.

Kako dodaju na sjednici Udruženja je napravljen osvrt i na Treći paket socio-ekonomskih mjera podrške privredi koji nije dao očekivane benefite.

"Septembrar je bio posljednji mjesec u kom se predviđala subvencija dijela bruto zarada. Programom podrške za finansiranje obrtnog kapitala u turizmu i ugostiteljstvu je predviđeno subvencionisanje 80% kamatne stope tokom trajanja grejs perioda. Međutim, od strane IRF (Incesticiono-razvojni fond) smo dobili obrazloženje da ne postoje kapaciteti za realizaciju ove kreditne linije, tako da nam ni ova pomoć nije dostupna", ističu iz Udruženja.

Shodno svemu, kako dodaju, neophodno je hitno reagovati u dijelu:

"Produžetka Programa subvencija bruto zarada u sektoru turizma do početka naredne turističke sezone (do maja 2021. godine). Da se omogući u praksi realizacija Programa podrške za finansiranje obrtnog kapitala u turizmu i ugostiteljstvu od strane IRF. U javnim pozivima za kompanije iz sektora turizma i ugostiteljstva da se izuzme uslov da moraju imati pozitivne rezultate na kraju 2020. godine, kao i izmirene obaveze za poreze i doprinose zaključno sa 30 ili 90 dana prije javnog poziva odnosno tendera. Kako je ugostiteljstvo djelatnost koja je pretrpjela ogromne gubitke, moramo biti racionalni i naći pravu mjeru koja neće kompromitovati zdravlje ljudi, ali neće dovjesti ni do bankrota i socijalnih slučajeva stotine/hiljade građana.Pojačan inspekcijski nadzor i drakonske kazne za nepoštovanje ranije propisanih epidemioloških mjera, pa i zatvaranje ugostiteljskog objekta su, smatramo mi iz Udruženja ugostitelja Budve, pravi concept koji bi zasigurno dao rezultate", zaključuju u Udruženju ugostitelja Budve.

Prema posljednjim mjerama NKT, u Budvi od 28. septembra do 12. oktobra ugostiteljski objekti smiju da rade do 22 sata, a za stolovima mogu sjedjeti najviše dvije osobe.


(Vijesti)