06-08-2020

Udžbenici da budu besplatni kao pomoć roditeljima

Udruženje Roditelji je Vladi Crne Gore proslijedilo zahtjev da za predstojeću školsku godinu osnovcima u Crnoj Gori budu obezbijeđeni besplatni udžbenici, kao pomoć roditeljima.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Izvršna direktorica tog udruženja Kristina Mihailović za Dnevne novine kazala je da im se, usljed teške situacije izazvane epidemijom koronavirusa, ovim povodom obratio veliki broj roditelja.

Kako je navela, isti dopis proslijeđen je i svim lokalnim upravama koje ne obezbjeđuju besplatne udžbenike za svih devet razreda, jer je od premijera zatraženo da se upravo sa opštinama pronađe model koji bi važio za sve.

"Znate da smo više puta prethodnih godina tražili besplatne udžbenike od Vlade, ali razumijevanja nije bilo. Tražili smo od opština, neke opštine su uvele samo za neke razrede, a neke za sve", rekla je Mihailović.

Ovog puta, kako je kazala, traže da to bude na nivou cijele zemlje.

"Puno roditelja nas je ovih dana kontaktiralo da nas zamoli da zatražimo besplatne udžbenike, jer je situacija sa koronom već mnogima značajno uticala na budžete. Vrlo im je izazovno da obezbijede djeci sve što im je potrebno", rekla je Mihailović.


Izvor: Mina