02-06-2023

UfM poziva na hitnu akciju zbog plastičnog otpada na Mediteranu

Kao poluzatvoreno more i svjetska turistička destinacija, Mediteran je posebno osjetljiv na plastiku, koja prijeti mediteranskim vrstama, ekosustavima i ljudskom zdravlju.

UfM poziva na hitnu akciju zbog plastičnog otpada na Mediteranu | Radio Televizija Budva

Foto: Ufm

UfM (Union for the Mediterranean) poduzima poteze kako bi te izazove pretvorio u rješenja, podržavajući projekte na terenu koji identificiraju žarišta curenja plastike i pružaju znanstvene dokaze i preporuke kreatorima politika, kao i angažiranjem dionika za razvoj rješenja za curenje plastike i smanjenje upotrebe.

Projekt TouMaLi koji je nedavno podržao UfM, razvija sustave održivog gospodarenja otpadom u sektoru turizma u Maroku, Tunisu i Egiptu.


Projekt Plastic Busters prikuplja i analizira plastični otpad u Sredozemlju, s naglaskom na zaštićena morska područja i ugrožene vrste.

Mediteran preplavljen plastičnim otpadom

Dok svijet slavi Dan zaštite okoliša 5. juna, UfM poziva sve članove na hitnu akciju, kako bi se zaštitio osjetljivi ekosustav Mediterana.

Procjenjuje se da je Sredozemno more, koje sadrži jedan posto svjetskih voda, ali koncentrira sedam posto sve globalne mikroplastike, onečišćeno s čak 570.000 tona plastičnog otpada godišnje!

To je jednako težini više od 50 Eiffelovih tornjeva plastičnog otpada koji se svake godine baci u naše more. Predviđa se da će se godišnje curenje plastike učetverostručiti do 2050., prema uobičajenom scenariju.

Razmjeri problema zahtijevaju hitne obveze i radnje na regionalnoj razini, od izvora do mora, kako bi se postiglo potrebno dugoročno smanjenje otpada proizvedenog na kopnu.

U posljednjih nekoliko dana, UfM je podržao projekt TouMaLi, koji pridonosi smanjenju tokova otpada u more uzrokovanih turizmom, istovremeno promičući rješenja kružnog gospodarstva kao što je smanjenje i ponovna uporaba neizbježnog otpada u Maroku, Tunisu i Egiptu.

Plastic Busters

Projekt koji podržava UfM, Plastic Busters, aktivan je od 2013. i ima za cilj unaprijediti znanje o podrijetlu morske plastike kako bi se predložile političke preporuke zemljama UfM-a, uz podizanje svijesti među civilnim društvom.

Projekt naglašava potrebu hitnog rješavanja plastike za jednokratnu upotrebu, koja predstavlja osam od deset plastičnih ostataka pronađenih u Sredozemlju.

Analizirana su četiri zaštićena morska područja u Sredozemlju i 40 vrsta, pronalazeći tragove tih otpadaka ne samo na površini i morskom dnu, već i u probavnom sustavu mnogih vodenih organizama, od vrsta morskih kornjača do kitova i mekušaca.

Također, projekt je stvorio digitalnu platformu za razmjenu podataka o morskom otpadu diljem Sredozemlja. Obučila je 250 stručnjaka i pojedinaca za upravljanje morskim otpadom, uključujući 30 opština u mrežu obalnih gradova protiv morskog otpada.

Objavio je i izvješća s političkim preporukama i dobrim primjerima za poboljšanje gospodarenja i upravljanja morskim otpadom.

Tretačno je 50 organizacija civilnog društva uključeno u akcije čišćenja plaža.

Glavni tajnik UfM-a, Nasser Kamel, naglašava da će borba protiv onečišćenja plastikom biti u središtu političke agende u regiji jer ”ubija vodene divlje životinje, oštećuje prirodne sustave i zagađuje morske prehrambene lance. Budući da je Sredozemlje zatvoreno more, svaki utjecaj na okoliš na sjeveru ima posljedice za jug i obrnuto.

UfM čvrsto vjeruje da se učinkovito smanjenje morskog otpada u Sredozemlju može postići samo zajedničkim naporima i suradnjom između svih mediteranskih zemalja i civilnog društva”.

Zamjenik glavnog tajnika UfM-a za vodu, okoliš i plavu ekonomiju, Almotaz Abadi, izjavio je:

”UfM djeluje na tri razine u borbi protiv plastičnog otpada i zaštiti Mediterana. Prvo, kao politička platforma kroz svoje države članice, koje su 2021. usvojile dvije ambiciozne ministarske Deklaracije o zaštiti okoliša i klimi te o održivom plavom gospodarstvu.

Drugo, promicanjem mediteranskog političkog dijaloga za usklađivanje i jačanje ekoloških propisa i djelovanja.

I treće, uspostavljanjem operativnih partnerstava, kao i podržavanjem i pružanjem tehničke pomoći regionalnim projektima kao što su inicijativa Plastic Busters, ili projekt TouMali.

Okvir politike UfM-a

Države članice Unije za Sredozemlje usvojile su ambicioznu Ministarsku deklaraciju o okolišu i klimatskim mjerama u listopadu 2021., pozivajući na poseban, strukturiran mehanizam koordinacije i praćenja među inicijativama, programima i projektima koji se vode na regionalnoj razini.

Cilj je stvoriti političku i operativnu konvergenciju i maksimizirati rezultate kroz Agendu Unije za Mediteran 2030 prema zelenijem Mediteranu i Klimatsku akcijsku kartu Unije za Mediteran.

UfM je, putem svog statusa promatrača u Ujedinjenim narodima, aktivno sudjelovao na drugoj sjednici Međuvladinog pregovaračkog odbora (INC-2), kojem je Skupština Ujedinjenih naroda za okoliš u veljači 2022. dala mandat da razvije međunarodni pravno obvezujući instrument o onečišćenju plastikom, uključujući u morskom okolišu.

Sjednica je održana od 29. maja do 2. juna 2023. u Parizu, u Francuskoj”.

UfM, zajedno s partnerskim zemljama poput Egipta, Jordana, Maroka i međunarodnim financijskim institucijama (IFI), uključujući EIB i EBRD, uz potporu Španjolske, Švedske, AFD-a, KFW-a i DG Mare, uspostavlja Blue Med partnerstvo, kao strateški financijski instrument za povećanje ulaganja u prioritetna područja plavog gospodarstva.

To uključuje rješavanje pitanja morskog otpada, krutog otpada i drugih podsektora unutar plavog gospodarstva.

Što je UfM?

Unija za Mediteran (UfM) jedina je euro-mediteranska međuvladina organizacija koja okuplja zemlje Europske unije i 15 zemalja južnog i istočnog Mediterana.

To je forum za jačanje regionalne suradnje, dijaloga i provedbu konkretnih projekata i inicijativa koje imaju konkretan, vidljiv učinak na građane, posebice mlade ljude, kako bi se ispunila tri strateška cilja regije: stabilnost, ljudski razvoj i integracija.

Godine 2020. obilježena je 25. obljetnica Barcelonskog procesa, koji je postavio temelje za stvaranje Unije za Sredozemlje.