05-11-2020

Ugostitelji traže da rade do ponoći ili da NKT obustavi rad svih uslužnih djelatnosti uz subvencije

Članovi osnivačke skupštine Udruženja ugostitelja Crne Gore zahtijevaju od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti da ili ograniči rad ugostiteljskih objekata do ponoći ili da donese odluku o obustavi rada svih uslužnih djelatnosti na određeni period, osim onih koje su nužne za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, uz maksimalne subvencije na zarade zaposlenih, oslobađanje od plaćanja svih fiskaliteta, parafiskaliteta i dažbina.

Ugostitelji traže da rade do ponoći ili da NKT obustavi rad svih uslužnih djelatnosti uz subvencije | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

"Ovim putem se članovi osnivačke skupštine Udruženja ugostitelja Crne Gore obraćaju NKT-u s ciljem da taj organ konačno donese odluku koja neće imati poguban uticaj na turističku privredu, jer je očigledno da dosadašnje odluke nijesu imale apsolutno nikakav pozitivan efekat na broj zaraženih virusom COVID 19", saopštili su iz Udruženja ugostitelja.

Ne ulazeći u kapacitete nadležnih službi da adekvatno sprovode mjere tog tijela, oni, kako navode, smatraju da je nužno donijeti odluke koje će omogućiti ugostiteljskim djelatnicima da koliko toliko očuvaju svoj biznis, radna mjesta svojih zaposlenih ali i turizam u Crnoj Gori.

"Smatramo da će se jedino na ovaj način, donošenjem jedne od dvije navedene odluke dati doprinos očuvanju turističke privrede, jer su odluke koje su donošene u periodu iza nas turističku privredu dovele na rub kolapsa".

Takođe, ističu, da su potpisnici ovog zahtjeva dali značajan doprinos opštoj zdravstvenoj situaciji u državi tako što su maksimalno poštovali svaku odluku i smjernicu NKT-a i IJZ-a, što će i ubuduće biti slučaj.

"Odgovor na zahtjeve očekujemo u najkraćem roku, pogotovo kad se ima u vidu trend značajnog povećanja broja zaraženih koronavirusom. U slučaju da ne dobijemo pozitivan odgovor na jedan od ova naša dva zahtjeva, potpisnici ovih redova će biti prinuđeni da se ne pridržavaju daljih propisanih mjera", navedeno je u saopštenju.

Potpisnici zahtjeva su NVO Udruženje ugostitetlja Podgorice, Nevladino udruženje ugostitelja Budve, Udruženje ugostitelja i hotelijera Tivat, te Kotorski privrednici 365.