16-05-2019

Uhapšen Liješević: Osumnjičen da je oštetio "Parking servis" za desetine hiljada eura

Kako prenosi portal Vijesti, u julu 2018. Poreska inspekcija je izvršila kontrolu poslovanja za proteklih pet godina i ustanovila sve zloupotrebe bivšeg direktora u vezi sa trošenjem novca, a koji nije pravdan fiskalnim računima

Uhapšen Liješević: Osumnjičen da je oštetio

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, pripadnici Specijalnog tima uhapsili su danas Dragana Liješevića, bivseg direktora budvanskog opštinskog preduzeća "Parking servis".

Liješevića sumnjiče da je za vrijeme dok je gradom upravljala Demokratska partija socijalista (DPS) u periodu od 2011. do 2016 oštetio firmu za više desetina hiljada eura.

U julu 2017. opštinska kancelarija za antikorupciju, nakon što je upravljanje preduzećem preuzeo novi menadžment i ustanovio brojne malverzacije, podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Liješevića.

Tokom avgusta te godine, inspektori Specijalnog policijskog tima bili su u "Parking servisu" i uzeli dokumentaciju.

U julu 2018. Poreska inspekcija je izvršila kontrolu poslovanja za proteklih pet godina i ustanovila sve zloupotrebe bivšeg direktora u vezi sa trošenjem novca, a koji nije pravdan fiskalnim računima

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nedavno je, što su "Vijesti" i objavile, u odgovoru poslaniku Demokratske Crne Gore, Mijomiru Pejoviću "zbog čega se odugovlači sa slučajem?", odgovorio da je "u toku analiza svih prikupljenih dokaza, tako da se predmet nalazi u fazi donošenja odluke".

"U predmetu formiranom povodom provjere zakonitosti poslovanja ‘Parking servisa’ u periodu od 2012. do 2017. i utvrđivanja da li je izvršeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, SDT je u više navrata preko ovlašćenih policijskih službenika Specijalnog policijskog odjeljenja prikupljalo potrebne podatke i dokumentaciju. Nakon analize prikupljene dokumentacije, angažovani su sudski vještaci ekonomsko-finansijske struke koji su dali nalaz i mišljenje", naveo je Stanković u dopisu.

Opštinska Kancelarija za antikorupciju podnijela je SDT-u krivičnu prijavu protiv Liješevića i nekadašnjih odgovornih osoba u tom preduzeću, zbog sumnje da su kao organizovana grupa zloupotrijebili službeni položaj i oštetili preduzeće za više desetina hiljada eura.

Kada je početkom 2017. preuzela preduzeće, novu upravu "Parking servisa" dočekali su veliki problemi - blokiran račun preduzeća i dugovanje od 650.000 eura.

Angažovan je revizor koji je uradio izvještaj na osnovu koga je i podnesena krivična prijava.

Revizor je utvrdio da je tokom 2016. Li­je­še­vić na slu­žbe­na pu­to­va­nja potrošio 35.901 eura, a ostali radnici još 5.000.

Uvidom u fakture vidi se da je na samo jedno službeno putovanje u Beograd, Liješević potrošio 2.751 eura, dok je drugi put koštalo 1.531 eura.

Nije se štedjelo ni kada je riječ o reprezentaciji, pa u revizorskom izvještaju piše i da je Li­je­še­vić sa bi­znis kar­ti­ce po­tro­šio 7.181 eura, ali se ne navodi na šta.

Za "raz­du­že­nja po na­lo­gu", Liješević je imao tro­šak od 5.424 eura, dok je na ime "ra­znih ra­ču­na" 2016. po­tro­šio još 1.249 eura novca preduzeća, prenosi portal Vijesti.

Izuzetni troškovi su bili i za službeni automobil "ope­la in­sig­nia" koji je firmu tokom 2015. i 2016. go­di­ne za održavanje i gorivo koštao čak 12.750 eura.

Tokom obje godine mijenjane su i kupovane nove gume za šta je potrošeno nešto manje od 4.000 eura.

Revizor je utvrdio i da je Li­je­še­vić od pred­u­ze­ća pozajmio 43.746 eura, dok je rad­ni­ci­ma na ime po­zaj­mi­ca isplaćeno 68.881 eura.

Liješević koga godinama iz nekadašnje opozicije, a sadašnje vlasti, optužuju za nesavjestan rad i malverzacije, u više navrata je isticao da je radio u skladu sa zakonom i da nije oštetio firmu.

Izvor: Vjesti