12-06-2022

Ujedinjene nacije upozoravaju: Kriza sa hranom mogla bi da preraste u katastrofu

Koordinatorka Globalne grupe za reagovanje na krizne situacije i šefica UN-a za trgovinu i razvoj, Rebeka Grinspan, upozorila je da bi trenutna kriza sa hranom mogla eskalirati u globalnu prehrambenu katastrofu do sljedeće godine.

Ujedinjene nacije upozoravaju: Kriza sa hranom mogla bi da preraste u katastrofu | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

„Viši troškovi energije i trgovinska ograničenja u snabdijevanju đubrivom iz regiona Crnog mora doveli su do rasta cijena đubriva čak i brže od cijena hrane“, rekla je Grinspan.

Ona je rekla da ako se rat odugovlači i cijene žitarica i đubriva nastave da budu visoke u narednoj sezoni sadnje sljedeći bi mogli da budu pogođeni usjevi kao što je pirinač, kojim se hrane milijarde ljudi, prenosi Glas Amerike.

Globalna grupa za odgovor na krize tvrdi da je skoro 100 zemalja i oko 1,6 milijardi ljudi ozbiljno izloženo barem jednoj dimenziji krize hrane, goriva i finansija, te da oko tri četvrtine živi u zemljama koje su veoma ranjive na sva tri fronta.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada pandemija Kovida 19 ostavila je 60 odsto radnika sa nižim realnim primanjima.

“Na ivici smo najteže globalne krize troškova života u jednoj generaciji”, rekla je Grinspan.

Mnoge zemlje su u dugovima ili su u velikom riziku da to budu. Ona je rekla da je rizik od velike dužničke krize sada veći nego tokom vrhunca pandemije Kovida 19 i pozvala je Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond da ponude finansijsku podršku.

“Dozvolite mi da podvučem da je ovo globalna kriza od koje niko ne može da pobjegne”, upozorila je Grinspan.