24-09-2020

Ukoliko ste razmazili svoje ljubimce evo zbog čega to nije dobro

Bilo to s igračkama, poslasticama ili maženjima - svi volimo malo razmaziti svoje pse. Međutim, novo istraživanje otkrilo je da razmaženi psi češće pate od alergija, što može uzrokovati zdravstvene probleme.Istraživanja stručnjaka za veterinarske bolesti sugeriraju da do 20 posto od osam milijuna pasa u Velikoj Britaniji pati od alergija i da njihova stanja pokreće ugodan način života. prenosi metro.co.uk.

Istraživanje je pokazalo da povećana količina vremena provedenog u zatvorenom, sjedenje na trosjedu i jedenje ljudske hrane uzrokuje da naši četveronožni prijatelji pate od alergija.

Stručnjaci su također upozorili da su labradori, koji su bili najpopularnija pasmina pasa 2019. godine, posebno osjetljivi na ove alergije, kao i jorkširski terijeri.

Doktor Dan O’Neill, viši predavač epidemiologije životinja na Kraljevskom veterinarskom univerzitetu, kaže da su alergije odgovorne za neka od najčešće zabilježenih stanja, uključujući iritaciju kože i probleme s ušima i očima.

Njegovo istraživanje sugerira da 2,56 miliona britanskih pasa pati od upale i da je oko 1,6 milijuna tih slučajeva povezano s alergijskom reakcijom. Smatra se da ako pas odraste u čistoj kući, tada njegov imunološki sustav nije dovoljno ugrožen - što može dovesti do pretjerano osjetljivih imunoloških odgovora. T

akođer sugerira da faktori okoliša mogu uzrokovati alergene, poput izloženosti 'mrtvim tijelima grinja' pronađenim u jastucima i poplunima koje psi koriste.

"Što više žive s ljudima, to su psi više izloženi alergenima. Mnogi se uzgajaju vani i u uzgajivačnicama, ali sada ih imamo unutra. Iako je to za psa možda dobro jer je toplo, to je okruženje koje će vjerojatnije izazvati alergije", tvrdi O’Neill.Izvor: RadioSarajevo