29-03-2020

Unicef i roditelji zajedno pokrenuli izazov "Igraj se doma"

Brojni roditelji su se pridružili ovom izazovu i na društvenim mrežama objavljuju kratke video snimke svojih igara s djecom koristeći #IgrajSeDoma i tagujući Udruženje Roditelji (Roditelji. Me) i UNICEF Crna Gora.


Foto: Ilustracija

Cilj dijeljenja snimaka igre s djecom kod kuće je inspiracija drugih roditelja da što kvalitetnije provedu vrijeme s djecom dok traju mjere izolacije zbog koronavirusa.

Dio ovih snimaka se može pogledati :“Akcija #IgrajSeDoma trajaće dok traju mjere izolacije i stoga pozivamo sve roditelje se priključe izazovu i pokažu drugima kako mogu na edukativan, kreativan i zabavan način provoditi vrijeme u ograničenom prostoru, što je poseban izazov. Ideja ne može da bude previše”, poručuje Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji i ističe da roditelju mogu praviti snimke koji neće otkrivati lica njihove djece.

U teškim vremenima, djeci su potrebne ljubav i pažnja odraslih.

Akcija #IgrajSeDoma je poziv svim roditeljima da djeci posvete dodatno vrijeme i pažnju i da im omoguće da se igraju i opuste.

“Dobro je pratiti uobičajene rutine što je više moguće i uspostaviti novi raspored aktivnosti tokom kućne izolacije, uključujući vrijeme za učenje i vrijeme za igru i opuštanje”, poručuje psihoterapeutkinja Darija Petović Bambur.

UNICEFje na svom sajtu objavio brojne članke na ovu temu kako bi podržao roditelje da s djecom razgovaraju o koronavirusu i da im pomognu da sa što manje stresa prožive ovaj period:

Kako pomoći djeci da se izbore sa stresom tokom epidemije virusa 2019-nCoV?

Preporuke i savjeti za adolescente i njihove roditelje tokom epidemije koronavirusa.

Kako razgovarati s djetetom o pandemiji novog korona virusa (COVID-19)?

Koronavirus: Što roditelji treba da znaju?


Djeca na stres mogu reagovati na različite načine, poput povećane razdražljivosti, povlačenja u sebe, ljutnje ili nervoze, mokrenja u krevetu, itd. Kroz otvoren razgovor i igru svaki roditelj može pomoći djetetu da se izbori sa stresom tokom epidemije koronavirusa.

Zato je poruka svim roditeljima i djeci: Ostani doma i igraj se doma!

Izvor: rtcg