02-06-2023

Unija srednjoškolaca Crne Gore podržava maturante!

Unija srednjoškolaca Crne Gore podržava sve maturante u borbi za fer i korektno ocjenjivanje maturskog ispita iz Crnogorsko – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti.



Foto: Facebook

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Naime, preko 500 maturanata iz cijele Crne Gore na testu iz CSBH jezika i književnosti dobili su 0 bodova jer su navodno prepisivali. Veoma je nejasno i bez jasnog obrazloženja od strane Ispitnog centra Crne Gore, kao i Ministarstva prosvjete kako je došlo do ovoga i kako je moguće da je toliki broj maturanata oboren na ispitu.

Postavlja se pitanje kako je moguće da neko naknadno utvrdi da je došlo do prepisivanja ili korišćena bilo kakvih nedozvoljenih sredstava i ako u toku izrade testa, test administratori nisu ukazali na bilo kakvu povredu pravila? Takođe, ukoliko je utvrđeno da je određeni zadatak prepisan, isti treba izuzeti iz bodovanja, a ne dodijeliti 0 bodova za cjelokupan rad, čak i za onaj dio rada koji podrazumijeva intervju i esej.

Maturanti nikako nisu ti koji treba da snose posljedice zbog navodnog prepisivanja, već u prvom redu oni koji su bili odgovorni za sprovođenje ispita i održavanje reda na istom, jer su oni morali da onemoguće svaki vid malverzacije u toku trajanja provjere znanja.

Sve ovo će se u velikoj mjeri odraziti i na upis na fakultete, jer u slučaju da žalbe ne budu usvojene, naredni rok za polaganje ispita je tek u avgustu, što bi automatski diskvalifikovalo ove učenike da u rednovnim rokovima upišu fakultete koje bi željeli.

Pozivamo maturante da iskoriste svoje pravo i ulože žalbu na ovakve rezultate i pozivamo nadležne da ubuduće bolje organizuju provjere znanja, a ne da “treniraju strogoću” na maturantima bez adekvatnih dokaza.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti na kontakt telefon 069/666-219 ili na našu e-mail adresu info@unscg.me.