13-04-2021

UP: U Portugaliji uhapšena dva člana OKG iz Kotora

I.B. (56) i V.B. (30) iz Kotora uhapšeni su danas u Portugaliji, saopšteno je iz Uprave policije (UP). Kako su kazali u saopštenju, riječ je o međunarodno traženim licima koje potražuje NCB Interpol Podgorica.


Foto: Twitter/Uprava policije

"Sprovodeći aktivnosti u okviru istrage ciljanog traganja i razmjenom operativnih podataka službenika Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za medjunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL Eurpol SIRENE, sa partnerskom službom iz Portugalije, a uz podršku Europol-a i ENFAST mreže, danas su u Portugaliji u gradu Redondo locirana i lišena slobode dva međunarodna tražena lica koje potražuje NCB Interpol Podgorica I.B. (56) i V.B. (30) oba lica iz Kotora", kazali su iz UP.

Oni su naglaslili da se I.B. potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. V.B. se, dodali su, potražuje takođe radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku zbog sumnje da je izvršo krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Naime, I.B. se sumnjiči da je od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S.K. koja je imala za cilj vršenje više krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog djela, da obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela i da sam vrši krivična djela."

V.B. se, ističu u saopštenju, sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primjenjuje nasilje i zastrašuje druga lica kroz vršenje krivičnih djela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator.

"On je tako u maju 2016. godine pokušao da iznudi novac u iznosu od preko 30.000 eura od lica K.B., pa je nakon neuspjelog plana, u julu iste godine počinio krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticanju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, aktiviravši eksplozivnu napravu koju su prethodno postavili na vozilima oštećenog K.B.

Navedena osumnjičena lica su prema operativnim podacima visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, a za njima su raspisane međunarodne potjernice od 2017. godine, nakon čega su i otpočete aktivnosti ciljanog traganja", ističu iz UP.

Kako su dodali, tom prilikom prikupljen je značajan broj saznanja o mogućim lokacijama, kretanju i kontaktima, koja su kasnije razmijenjena putem međunarodne operativne policijske saradnje sa partnerskim službama više zemalja i EUROPOL-a.

"Danas je u gradiću Redondo u Portugaliji, nakon višenedeljne akcije portugalske policije, locirana kuća – vila u kojoj su boravila međunarodno tražena lica, nakon čega su oni i lišeni slobode. Prilikom pretresa lica i objekta, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, a koja su koristila ova međunarodno tražena lica, kao i jedan pištolj", naveli su u saopštenju.