17-01-2023

UP: Vozači, pripremite vozila za saobraćaj u zimskim uslovima

Imajući u vidu najave Zavoda za hidrometeorogiju i seizmologiju o promjeni meteo uslova, te da se bilježe već niske temperatura i da su na putevima u Crnoj Gori, pogotovo ka sjeveru već zimski uslovi, policijski službenici Uprave policije će u narednim danima, vršiti pojačanu kontrolu vozača u dijelu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, kada meteo uslovi to budu nalagali, kao i na djelovima puta gdje je ona Naredbom propisana kao obavezna.


Foto: Arhiva

"Koristimo priliku da sve učesnike u saobraćaju, još jednom podsjetimo na zakonom propisane obaveze, kada je u pitanju zimska oprema :Članom 132 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisano da u periodu od 15. novembra do 1. aprila, sva vozila kategorija M i N (vozila za prevoz putnika i vozila za prevoz tereta) koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu. Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4mm", navode iz UPCG.

Za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta, u određeno vrijeme, obaveza upotrebe pneumatika za zimsku upotrebu može se utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

"Naredbom o vremenskom periodu i putu odnosno djelovima puta na kojima je obavezna upotreba pneumatika za zimsku upotrebu, propisana je obaveza vozača o korišćenju zimske opreme, u periodu od 15. novembra do 1. aprila, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.To znači, kada se vozač kreće ne dijelu puta koji je obuhvaćen Naredbom, na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima, minimalne dubine šare, 4 mm. Takođe, kada na ostalim djelovima i dionicama puta, koji nisu obuhvaćeni Naredbom, postoje zimski uslovi (sniježne padavine, na kolovozu snijeg, led ili poledica), na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima", istakli su oni.

Ukoliko se vozač kreće putem ili dionicom puta, koji nije obuhvaćena Naredbom, a na kolovozu nijesu zimsku uslovi, na vozilu ne moraju biti zimski pneumatici.

Za vozila kategorije M2, M3, N2 i N3 ( lake i teške autobuse, srednja i teška teretna vozila) obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa klinovima.

"Apelujemo ne sve učesnike u saobraćaju, da svojim vozilima ne kreću na put ako ih predhodno nisu pripremili za vožnju u zimskim uslovima i na taj način, pored obaveze poštovanja Zakona, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učenika u saobraćaju", naglasili su iz UPCG.