18-08-2023

Uplaćena jedna zarada radnicima Instituta

Radnici Instituta „Dr Simo Milošević“ primili su danas jednu od tri zaostale plate. Kako nezvanično saznajemo majska zarada isplaćena je iz sopstvenih sredstava Instituta.

Uplaćena jedna zarada radnicima Instituta | Radio Televizija Budva

Institut „Dr Simo Milošević“ (Foto: TVCG)

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore juče odobrio je pozajmicu u iznosu od 600.000 eura koju će posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja uplatititi Institutu Igalo. Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kazao je da su primjerci ugovora poslati direktoru Fonda zdravstva Vuku Kadiću i ministru finansija Aleksandru Damjanoviću te da će odmah nakon potpisivanja ugovora novac biti uplaćen. Od pozajmice EPCG radnicima bi trebalo da budu isplaćene dvije zarade.

Ukoliko se ova transakcija obavi biće isplaćene sve zaostale zarade ali po starom Kolektivnom ugovoru u kojem su koeficijenti znatno niži od onih koje imaju njihove kolege u javnom zdravstvenom siistemu.

I pored ovih najava Sindikalna organizacija Instituta ne odustaje od blokade graničnih prelaza sa Hrvatskom zahtijevajući potpisivanje Kolektivnog ugovora, trajno rješavanje pitanja duga prema „Jugobanci“ u stečaju, otkup akcija Instituta od strane države i prevashodno očuvanje jedinog rehabilitacionog centra u Crnoj Gori.

Nova blokada zakazana je za danas od 18 do 20 časova.