30-03-2021

Upoznajte Nikolu Todorovića - turizmologa, poetu, estetu

Nikola će uskoro objaviti video sport za pjesmu "Sin plavog mora" koju je posvetio Budvi, gradu koji ga je očarao svojom ljepotom. O priznanju TOB-a za uspješan rad hostela koji vodi kaže: "Voli svoju Crnu Goru, voli svoj posao i radi ga sa zainteresovanošću i profesionalno! To je sva tajna uspjeha."

Upoznajte Nikolu Todorovića - turizmologa, poetu, estetu | Radio Televizija Budva

Foto: prinscreen

Nikola Todorović skrenuo je pažnju javnosti svojim mnogobrojnim talentima. Zagledan u ljepote Crne Gore, što mu profesija turističkog vodiča omogućava, u doba korona dobio je inspiraciju da piše stihove. Uslijedile su pozitivne reakcije publike na pjesme koje je uz gitaru podijelio na svom facebook profilu. Na nagovor prijatelja Nikola odlučuje da snimi spot za pjesmu koju je posvetio Budvi, ali i da objavi album. Njegov uspjeh u poslu krunisan je nagradom TOB-a za najbolji hostel u Budvi u 2019.godini. Upoznajte ovog tajnovitog mladića kroz intervju za Portal RTV Budva.

1.Kako bi se ti predstavio našim čitaocima, ko je Nikola Todorović i čime se on sve bavi?

Najtačnije bih se predstavio ako bih rekao - sin divne Crne Gore, rod njenih velikih predaka i zaljubljenik u Crnu Goru! Bavim se njenim proslavljanjem putem turizma!



2.Tvoj rodni grad je Nikšić, ako se ne varam. Kada si došao u Budvu i riješio da ovdje ostaneš da živiš ?

Jedino tačno bi bilo, ako bih vam rekao da ja živim u Crnoj Gori. Danju bivam po Lovćenu, Skadarskom jezeru, Durmitoru, Ostrogu, Cetinju, Kotoru i u drugim čudesnim mjestima. A noćim najčešće u Budvi. U Budvi srijećem goste, sa njima malo živim u gradu Kadma i Harmonije, a onda "živim" po svoj Crnoj Gori. Za mene je važnije nešto drugo, u kakvom unutrašnjem prostranstvu mi sami živimo i koliko je ono interesantno i privlačno.

3.Šta ima Budva , a nema Nikšić i obratno?

Složičete se da je svako mjesto u Crnoj Gori zaista posebno. U svakom ima onoga čega nema u drugom. Ja predlažem ekskurziju gdje ću vam sa zadovoljstvom kao turistički vodič o svim posebnostima i razlikama detaljno ispričati i pokazati, kada budete imali vremena i kada nam format medija nekada to dozvoli.

4.Pošto si počeo intenzivno da pišeš pjesme stiče se utisak da te je poezija obuzela u poslednje vrijeme , kao i razmišljanja na razne društvene teme i pojave? Da li je to posljedica ove nove kovid realnosti , genralno loše sezone ili nešto treće?

Naravno da to nije direktna posledica kovidne pandemije i nije rezultat slabe turističke sezone, kada se ljudi žale na situaciju od koje svi ozbiljno stradaju. Pravilnije je reći da je ta situacija stvorila potrebu za osmišljavanjem i novim pogledom na naš život i naše vrijednosti. Povrh toga dala je i mogućnost u vidu izolacije, koja se može provesti i u stvaralaštvu, što sam ja i uradio.

Pjesme su nastavak i produžetak moje profesije vodiča. Ja bih to nazvao unutrašnjim, duhovno-socijalnim turizmom, koji daje mogućnost da se sa strane pogleda i na sebe samog i na druge ljude. Negdje se osmjehnuti, negdje nasmijati, negdje se začuditi i zadiviti, a negdje jednostavno postavljati pitanja. To je sve zaista rezultat moje profesije. I kada je situacija ograničila našu komunikaciju i kretanje, smjestila nas u "kaveze", ja sam jednostavno samo počeo da pjevam iz svog "kaveza" i to je sve. Mi kao društvena bića nekada toliko utonemo u trke i jurnjave svakodnevnice, u političke borbe i sitne rasprave, da zaboravljamo da je čovjekov život veoma kratak, pa u suštini ga i ne cijenimo kao veličanstven i zapanjujući fenomen...Tako da je moj razgovor uz gitaru o tome.




5.Napisao si oko 30 pjesama za relativno kratak period koje si interpretirao uz gitaru i podijelio na svom facebook profilu.. Da li si očekivao toliko pozitivnih reakcija?

Za mene je pjesma način i forma razgovora sa prijateljima, sa samim sobom, sa prirodom, sa Crnom Gorom. Mi inače uvjek nešto pjevušimo kada smo dobrog raspoloženja. Mumlano bez riječi, potpjevavamo, pjevamo u horu...to je prirodan dio našeg života. Zato ja ne mislim da ja radim nešto posebno. Objave na mom fejsbuk profilu su bile samo prirodan vid komunikacije kroz pjesmu sa prijateljima, bez cilja da se nekom dopadnem ili dobijem kakvu nagradu. Ja ovo ne bih nazvao profesionalnim stvaralaštvom.


6. Tvoje pjesme liče na neki uhvaćeni trenutak u vremenu, pa su inspiracija često aktuelni društveni događaji , pojave itd. Šta te to podstiče na pisanje ?

Iskreno, malo teško pitanje.. Šta nas motiviše da govorimo, jedemo, volimo, borimo se, pjevamo, da putujemo? Da li je to neophodnost, želja, interes, potreba, osjećanja, brige? Šta motiviše pticu da pjeva u šumi, a čovjeka na sceni ili za vrijeme gozbe? Jednostavno mi nekada ne možemo da ne pjevamo. To bi bio moj odgovor.



7. Napisao si jednu lijepu pjesmu i o Budvi koja je , čini se izazvala najviše reakcija?

Hvala vam što ste je ocijenili kao lijepu i što vam se svidjela. Izgleda da jednostavno vi i ja volimo Budvu. Ja sam to izrazio kako sam mogao i umio, kroz pjesmu o voljenoj Budvi. Pjesma se zove "Sin plavog mora" i uskoro će u saradnji sa vašom i našom Televizijom Budva, biti spreman i video spot za nju. Ovim putem upućujem iskrenu zahvalnost RTV Budva na ponuđenoj saradnji!

8. Pripremaš album pjesama , reci nam nešto o tom projektu i kada će se to desiti?

Ne mislim da se taj album pjesama može baš nazvati tako krupnom riječju kao "projekat". To je samo moj odgovor na molbu prijatelja. Poklon malog albuma sa muzikom i slikama prijateljima, na lijepo sjećanje, bez ikakvih ambicija i pretenzija. U naše vrijeme savremenih tehnologija to već nije tako teško, pa zašto da ne.



9.Mi ti želimo puno uspjeha u tim umjetničkim vodama, ali i u turitičkim u kojima se podjednako dobro snalaziš, pa si tako za svoj rad i vođenje Freedom hostela dobio nagradu TOB-a za kvalitet za 2019. godinu kao najbolji hostel u opštini Budva? Sada nam kaži kakav je tvoj pristup ovom poslu i generalno kakav je tvoj pristup gostu , odnosno šta se krije iza ovog uspjeha?

Svi smo mi uspješni. Ja još nijesam sretao neuspješne ljude. Jedni se uspješno žale cijeli život, drugi uspješno eksploatišu, treći s uspjehom dangube, ili uspješno kradu, četvrti sa uspjehom razbijaju porodice ili zemlje. Peti uspješno prave sebe nesrećnima...Ja samo gledam u čemu i u kakvom pravcu čovjek sebe čini uspješnim, u stisnutosti ili u davanju, u poslu ili karijeri, u dobrom, ili ne baš dobrom.

Ako mislite na priznanje za dobar rad hostela, to je sasvim jednostavno - Voli svoju Crnu Goru, voli svoj posao i radi ga sa zainteresovanošću i profesionalno! To je sva tajna uspjeha.





10. Da li ti putuješ i koje zemlje bi volio da posjetiš?

Ljepšeg i jedinstvenijeg predijela od crnogorskog za mene nema. U to sam se već uvjerio i sa velikom radošću se uvjek vraćam kući. A volio bih da posjetim one zemlje gdje su moji drugovi i prijatelji. I naravno, interesuje me naša istorija i antički svijet, Grčka, Italija, Jonija, velika Rusija, Evropa.

11.Šta ti je najvažnije u životu i kako zamišlljaš sebe kao penzionera?

Meni je u životu najvažnije - naučiti se ŽIVJETI. Ne životariti, ne samo postojati, već Živjeti. Zato sam ja u tom procesu. A o penziji...Znate, postoje amateri, proleteri, promoteri, funkcioneri, postoje i penzioneri. Našaliću se pa ću reći da je moguće da je osnova riječi PENzioner u "peniju" - najmanja britanska moneta. PEN(i)zioner. Ne daj nam Bože da živimo u vrijednosti jednog penija! Crnogorci, naši djedovi i pradjedovi su vredjeli mnogo više! Mi biramo da sebe ne nazivamo PEN(i)zionerima. Ne dozvoljavamo sebi da devalviramo do penija.

J.M.