18-07-2021

Upozorenje: Stiže nevrijeme sa jakom kišom i olujnim vjetrom, potreban oprez i pripravnost

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore upozoravaju da će u periodu od 18. do 20.jula područje Crne Gore biti pod uticajem ciklonske aktivnosti.

Upozorenje: Stiže nevrijeme sa jakom kišom i olujnim vjetrom, potreban oprez i pripravnost | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Kao posljedica dejstva ciklona u ovim danima, na području Crne Gore, očekuje se formiranje konvektivno-olujnih oblaka sa uslovima za lokalnu pojavu olujno-vremenskih nepogoda ( kratkotrajno: jaka kiša, jaki-olujni vrtložni udari vjetra, pojavu grada i jake grmljavinske procese).


Olujno vremenske nepogode potencijalno mogu da uslove kratkotrajno jaku kišu sa mogućnošću za flashflood tj. veća količina vode za kratko vrijeme u urbanim sredinama i na bujičnim tokovima, takodje lokalno u zoni olujno-grmljavinskih oblaka mogući su kratkotrajno jaki-olujni udari vjetra i jake grmljavinske procese.

Ova meteorološka situacija može ozbiljno da ometa svakodnevne redovne rutinske aktivnosti. Zbog svega navedenog potrebno je podići stepen operativne spremnosti na viši nivo, navedeno je u saopštenju Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje koje potpisuje sekretar Haris Ćosić.