26-08-2022

Upozorenje virusologa: Previše doza vakcine nije dobro

Virusolog iz Esena Ulf Ditmer upozorava da bi prečesto vakcinisanje protiv koronavirusa moglo da promijeni imunološki sistem. On kritikuje situaciju s podacima u Njemačkoj.

Upozorenje virusologa: Previše doza vakcine nije dobro | Radio Televizija Budva

Revakcina ima smisla za sljedeću zimu, ali ne na svaka tri mjeseca": Ilustracija (Foto: EPA)

Virusolog Ditmer savjetuje građanima da se ne vakcinišu svaka tri mjeseca kako bi izbjegli zahtjeve za nošenjem maske ili testom prema novom Zakonu o zaštiti od infekcija.

"Ako tako često ponavljate vakcinaciju, može doći do promjena u imunološkom sistemu“, upozorio je virusolog u intervjuu za "Kölnische Rundschau", piše "Fenix Magazin", prenosi N1 Zagreb.

To su pokazali i prvi podaci. "Mislim da ima smisla imati revakcina za sljedeću zimu, ali ne na svaka tri mjeseca“, dodao je on.

Za dalje vakcinacije protiv korone preporučio je pacijentima da sačekaju dok ne budu dostupne vakcine Bajonteka i Moderne koje su prilagođene varijanti omikron.

"To su dvovalentne vakcine, sadrže staru vakcinu i adaptiranu varijantu i pokreću širok imunološki odgovor na sve prethodne varijante. Dakle, čekao bih do septembra ili oktobra da te vakcine budu na tržištu i onda bih se vakcinisao za zimsku sezonu“, rekao je virusolog.

Osim prečestih revakcina, on kritikuje i lošu situaciju s podacima u Njemačkoj.

„Ne znamo kakva je situacija s imunitetom prosječne populacije, nijesmo u mogućnosti da pružimo razumne podatke ovdje u Njemačkoj. Kako doći do boljeg stanja podataka vidi se u inostranstvu. Loše je što smo u tako nezadovoljavajućoj poziciji. Postoje i drugi uzročnici bolesti osim Sars-Cov2“, rekao je virusolog.

Prema njegovom mišljenju, Njemačka je trebalo da iskoristi pandemiju kako bi uspostavila sistem u kojem se takve brojke mogu pouzdano bilježiti.

„Druge zemlje to mogu, na žalost, mi ne možemo. Morate to vrlo jasno reći. Prema podatcima naučnika, genetske promjene u koronavirusu teško je predvidjeti. Ali mislim da je relativno malo vjerovatna teorija da će se virus slične ozbiljnosti kao delta vratiti u jesen i zimu“, rekao je Ditmer.