26-06-2015

Upravni sud ukinuo odluku o jeftinijem romingu

Vijeće Upravnog suda, kojim je predsjedavala Bisera Bukvić, ukinulo je odluku o snižavanju cijena rominga u Crnoj Gori. Riječ je o međudržavnom sporazumu, koji je trebalo da stupi na snagu 30. juna, a po kojem je trebalo da budu snižene cijene rominga u Crnoj Gori, BiH, Srbiji i Makedoniji za građane tih zemalja, piše Pobjeda.

Upravni sud ukinuo odluku o jeftinijem romingu | Radio Televizija Budva

Po tužbi koju su podnijeli Telekom i Telenor, Vijeće Upravnog suda je ocijenilo da je primjena te uredbe neprihvatljiva za Crnu Goru iz dva razloga.

Prvi je što je direktiva EU obavezujuća samo za članice Unije, a drugi što međudržavni sporazum nije ratifikovan, pa uredba ne može da se primijeni.

Problem je, kako je Pobjedi izjavio direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić, što su u zemljama potpisnicama na snazi odluke njihovih regulatornih tijela o snižavanju cijena rominga, pa će naši građani imati te pogodnosti kad otputuju, ali ne i oni koji budu dolazili u Crnu Goru.

„Značajno je istaći da operatori iz Crne Gore imaju popuste po ugovoru o romingu sa mrežama operatora u istom vlasništvu u zemljama potpisnicama sporazuma, koje su približne cijenama koje su propisane odlukom Agencije za elektronske komunikacije. To može da se okvalifikuje kao antikonkurentsko ponašanje i tu će Agencija pokušati da nađe razloge za rješenje ovog pravnog apsurda“, rekao je Sekulić.