23-04-2020

URA Budva: Je li rodbinska veza sa Đukanovićem zamjena za građevinsku dozvolu?

Dok traje pandemija korona virusa i neprestana borba za očuvanje javnog zdravlja i života svakog građanina Crne Gore, postoje i oni koji i ovakvu situaciju gledaju iz ugla materijalne koristi ne poštujući ni mjere zaštite, ali ni druge zakonske propise navode u budvanskoj URI.



Takav je slučaj sa izvjesnim investitorom Draganom Kontićem koji i dalje nezakonito izvodi radove na objektu "Plava vila" na Svetom Stefanu. Na ovaj problem su više puta ukazivali i mještani MZ Sveti Stefan ukazujući da se radi o divljoj i nelegalnoj gradnji.

"Nadležni organi su tri puta obustavljali radove, komunalna policija je zabranila dalji rad i zapečatila gradilište, ali je sve to bilo nedovoljno. Na kraju su komunalna policija i inspekcija po službenoj dužnosti podnijeli krivičnu prijavu protiv investitora jer nije postupio po njihovom rješenju o zabrani radova. Uprkos svemu tome investitor je nastavio sa radovima. Protiv njega su krivičnu prijavu podnijeli i stanari Plave vile jer radove nije mogao da započne bez njihove saglasnosti. Na kraju je krivičnu prijavu podnijela i inspektorka za privredni kriminal pri OB Budva koja je izašla na lice mjesta i konstatovala povredu više zakonskih propisa i izrečenih zabrana gradnje. Zbog kršenja zakona privedeni su i svi radnici zatečeni na gradilištu, koji su uz to bili bez ikakve zaštitne opreme", navode u URI opisujući hronološki čitav slučaj.

Iz URE ističu da bi o ovom slučaju pitali direktno ministra održivog razvoja i turizma, ali ga Crna Gora u ovom trenutku nema. Zbog toga Opštinski odbor URA Budva postavlja javno pitanja Vladi:

1.Kakva poruka se šalje građanima Budve i Crne Gore ako privilegovani pojedinci mogu da grade mimo zakonskih propisa kršeći izrečene zabrane, a uz nepoštovanje zdravstvenih mjera i preporuka o zaštiti zdravlja stanovništva?

2.Na koji način se izvode radovi na ovom području u zoni gdje nema DUP-a?

3.Je li rodbinska veza investitora sa porodicom Đukanović zamjena za građevinsku dozvolu?

"Nadamo se, zbog cjelokupne budvanske javnosti, da ćemo u što skorijem roku dobiti odgovore od Vlade. Ukoliko se to ne desi jasno je da su rodbinske veze sa porodicom Đukanović i pravni zastupnici iz kancelarije Ane Kolarević jači od zakona i Ustava Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.