09-06-2020

URA Budva: Nećemo učestvovati na nelegitimno sazvanim sjednicama

Iz OO URA Budva saopštili su da neće učestvovati na nelegitimno sazvanim sjednicama i da će ostati lojalni potpisanom sporazumu. Oni su pri stavu da se na inicijativu koju su podnijeli odbornici DPS-a, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković, ispravno i bagovremeno reagovalo. Kako su istakli, sjednice na kojima se raspravljalo o smjeni predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine su zakazane i, zbog nedostatka kvoruma, nisu završene, te su iste zakazane za novi termin - 29. jun.



"U skladu sa članom 46 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi (“Sl. list CG”, br. 2/18, 34/19 i 38/20) predsjednik Skupštine predstavlja Skupštinu, saziva sjednicu Skupštine, predsjedava i rukovodi njenim radom i stara se o realizaciji njenih odluka i drugih akata. U ovom trenutku, on je jedino ovlašćeno lice da sazove sjednicu i traži najavi njeno održavanje u Velikoj Sali. Članom 40 stav 1 i 2 istog zakona propisano je da Skupštinu saziva predsjednik Skupštine po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca i to po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev predsjednika Opštine, jedne trećine odbornika i na inicijativu građana, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijative. S obzirom da je saziv 33 i 34. sjednice u toku, da one nisu okončane, jer nije okončana rasprava po tačkama dnevnog reda, a da su iste sazvane u skladu i sa inicijativom odbornika, svako drugo zakazivanje sjednice je nelegitimno i protivzakonito", pojasnili su iz budvanske URE na danas održanoj pres konferenciji.

Prema njihovom mišljenju, da li je bilo kršenja Poslovnika, Statuta i Zakona, kako tvrde podnosioci inicijative za smjenu
oba predsjednika, pitanje je koje treba da rješava nadležni Ustavni sud.

"Sa žaljenjem ističemo da je nepovjerenje prema sudskoj vlasti veliko, a poslednjim dešavanjima u vezi sa blokadom opštinskih računa, bez sprovođenja zakonskog roka za odlučivanje po prigovoru kao pravnom lijeku, to se i potvrdilo. Ovdje je apsurdna situacija da unaprijed pretpostavljate da je moć u rukama onih koji traže pomenute smjene", pojasnili su.

Dodali su da od nadležnih organa očekuju da profesionalno postupaju i donose zakonite odluke, te ne ostavljaju prostor za bespravno postupanje i zloupotrebljavanje izborne volje građana.

"OO URA Budva neće učestvovati na nelegitimno sazvanim sjednicama i ostaće lojalan datoj riječi i potpisanom sporazumu, koji je proizvod volje građana iskazanoj na izborima", zakljućili su iz URE.